Usmrcení kapra, stejně jako jeho porcování, rozhodně není snadný úkol. Aby ryba zbytečně netrpěla a abychom maso neznehodnotili, je třeba postupovat rychle a přesně. K zabití a naporcování kapra budete potřebovat utěrku, prkénko, paličku na maso nebo kuchyňský váleček, nůž, mísu na vnitřnosti a další nádobu na maso.

Rybu nejprve omráčíme

Nejprve rybu zabalíme do utěrky, aby nám nevyklouzla, a omráčíme ji úderem nad oči pomocí tupého předmětu - nejlépe poslouží zmiňovaný váleček nebo palička. Hned potom přeřízneme žaberní oblouky, které jsou skryty pod skřelemi. Pokud jsme postupovali správně, je ryba mrtvá během několika vteřin. Necháme ji vykrvit a omyjeme.

Pozor na žlučník!

Nyní přichází nejdůležitější okamžik. Rybu je třeba vykuchat a očistit. Tato činnost by měla následovat bezprosředně po zabití, v opačném případě hrozí, že se od vnitřností začne kazit maso. Kuchat musíme velmi obezřetně, hlavně proto, aby nedošlo k protržení žlučníku, který by maso znehodnotil. Vytvoříme tedy mělký (max 2cm hluboký) řez od řitního otvoru směrem k hlavě, rybu rozevřeme a prsty uvolníme vnitřní orgány. Postupujeme co nejopatrněji, v žádném případě nepoužíváme nůž, začneme opětu ocasu a pokračujeme směrem k hlavě. Na závěr oddělíme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Rybu pečliě omyjeme a můžeme pokračovat v dalším zpracování, nebo ji dočasně uložit v chladu. Celá tato činnost netrvá déle, než 4 - 5 minut.

Porcujte na podkovy 

Při porcování kapra začneme oddělením hlavy. K tomu slouží řez skrz žábry a prsní ploutve. S hlavou naložíme podle toho, zda plánujeme vařit polévku, nebo ne. Oddělíme také ocas a dále porcujeme trup - podélně, nebo na podkovy. V druhém případě rybu příčně nařežeme na pruhy a z nic poté odstraníme páteř, čím ž jedné podkovy získéme dva kusy masa. Z podkov potom odřízneme ploutve a silnější kosti. Věškerý ořez lze použít na přípravu rybí polévky. Vzniklé porce masa už stačí pouze nasolit a můžeme se pustit do smažení.

Fotogalerie
4 fotografie