Trápí vás skvrny na oblečení a nevíte, jak je správně odstranit? Přinášíme rady, jak odstranit ty fleky, na které běžný prací prášek nestačí.

1. Vosk

Skvrny od vosku jsou v domácnosti velmi časté. Stačí převrhnout svíčku a skvrny na šatech či ubrusu jsou hned hotové. Jak je odstranit? Horký vosk nechce ztuhnout, nikdy se ho nesnažte utřít, protože tak zvětšíte postiženou plochu. Poté oděv se ztuhlým voskem můžete vložit do mrazničky, aby se vosk lépe odlupoval. Poté zkuste vosk odloupnout nebo vydrolit. Na látce zůstane mastná skvrna. Nejlépe pomůžou papírové kuchyňské utěrky, které k oblečení z obou stran přiložíme. Následně přejedeme skvrnu žehličkou, aby se zbytek vosku rozpustil a vpil do papíru. Oblečení potom vypereme, dobré je použití prostředku na odstranění skvrn.

 

2. Žvýkačka

Postup odstranění žvýkačky je hodně podobný jako u voskových skvrn. Nejjednodušším způsobem je využití mrazničky, kdy zmraženou žvýkačku z oblečení jednoduše odloupneme. Pokud se nám to však nedaří, můžeme využít benzin. Látku po vytažení z mrazícího boxu začneme potírat technickým benzinem dokud skvrna nezmizí. Podobné účinky má i odstraňovač tmelů, ale bezpečnější je využití odstraňovačů žvýkaček, které jsou volně dostupné na trhu. Připravte se však, že nejsou zrovna nejlevnější.

 

3. Červené víno

Skvrny od červeného vína mohou napáchat pěkné škody. Pokud však zakročíte včas, nic se vašemu oblečení nestane. Ihned po vzniku skvrny je proto dobré na flek nasypat hrst soli. Sůl do sebe natáhne vlhkost a s ní i červené víno. Poté je opět vhodné aplikovat odstraňovač skvrn, houbičkou rozetřít a hned vyprat.

 

Fotogalerie
4 fotografie

4. Pot

Trápí vás ošklivé žluté skvrny na bílých halenkách? Lidský pot dokáže opravdu snadno zničit oblečení. Skvrny od potu se odstraňují velmi těžko. Důvodem je také to, že skvrny nezpůsobuje jen samotný pot, ale i různé typy deodorantů a antiperspirantů. Pokud jim proto chcete předcházet perte oblečení preventivně ihned po znečištění. Na čerstvé skvrny od potu dobře působí žlučové mýdlo či klasické mýdlo Jelen. Tyto mýdla stojí pár korun a fleky odstraňují lépe než drahé prací prostředky.

 

5. Propiska

Modré skvrny od propisky jsou strašákem všech žen, jejich muži pracují v kancelářích. Ze světlých košil jdou běžným praním odstranit jen těžko. Naší redakci se však osvědčilo namočení houbičky nebo vaty do mírně teplého lihu. Poté doporučujeme opět použít odstraňovač skvrn a kvalitní prášek na prádlo.