Kuře pečené jako kachna může mít několik různých podob. Vybrali jsme pro vás recept, podle kterého můžete připravit kuřecí prsa pečená s plátky anglické slaniny na kysaném zelí s bramborem a bílým vínem.

Recept na kuře pečené na zakysaném zelí společně brambory a bílým vínem nám prozradila Jana Fajgelová z Rakovníka. Podobně je připravuje i její maminka ze slovenské Spiše, ale používá raději čtvrtky, případně špalíčky s kostí. Naproti tomu Jana si zamilovala čistá prsa.

V této úpravě jsou totiž úžasně šťavnatá a chutná. Značný podíl na tom má bílé víno, kterým se maso rozložené na vrstvě zelí a brambor docela dole podlévá. Dále jsou to houby, plátky slaniny nahoře a především česnek.
Kupodivu se však v této úpravě osvědčil sušený a jemně mletý, protože se při tepelné úpravě zcela rozpustí a zanechá po sobě jen skvělou chuť a aroma. Naproti tomu po česneku čerstvém, ať už lisovaném nebo jemně utřeném, v pokrmu pokaždé zůstanou viditelné a chuťově příliš výrazné zbytky.

logo hobbymanie recepty
Autor: Hobbymanie.tv

Ingredience pro recept na kuře pečené na víně se zelím:
400 g kuřecích prsou ♦ 500 g kysaného zelí  1 sáček sušeného česneku  100 g hub šii-také (čerstvých nebo i sušených, dopředu důkladně namočených ve vodě a zregenerovaných)  100 ml suchého bílého vína  6 plátků anglické slaniny  8 větších brambor  sůl  pepř olej do pekáčku

Ingredience pro recept na falešnou kachnu
Autor: Hobbymanie.tv

 Jak na to krok za krokem:

Jednotlivá kuřecí prsa podrťte na prkénku pěstí (paličkou by se rozbila) a nožem každé překrojte na dvě stejně velké části. Takto upravené kousky osolte, opepřete a posypte hojně sušeným mletým česnekem. Zároveň oloupejte brambory, pokrájejte je na stejně velké díly (osminky) a rozložte je na dno pekáčku nebo zapékací misky potřené důkladně olejem. Brambory osolte a na jejich povrch rozložte vrstvu kysaného zelí (celý sáček).

 Následují na plátky pokrájené houby (sušené je třeba nechat zregenerovat ve vlažné vodě), okořeněné rovněž česnekem a bílým pepřem. A docela nahoru přijdou připravené kousky masa pokladené plátky slaniny. Obsah pekáčku nebo misky podlijte bílým vínem a také šťávou ze zelí, přiklopte a vložte do vyhřáté trouby. Kuře v této úpravě pečte při 180 ºC asi 40 minut, pak víko odklopte a obsah ještě 10 minut dopékejte.

 

Fotogalerie
6 fotografií