Budeme potřebovat:

Na tukové těsto
250 g rostlinného tuku Hera
250 g proseté hladké mouky
Na těsto s vodou a octem -
250 g proseté hladké mouky
1 vejce
špetka soli
3 lžíce vody
1 lžíce octa

Na náplň
2 vejce
150 g rostlinného tuku Hera
150 g moučkového cukru
150 g mletých mandlí
kůra z jednoho pomeranče
50 ml pomerančového likéru

Tříkrálový koláč
Autor: archiv redakce
Postup:

Vypracujeme dvě těsta a necháme je v chladu odležet. Pak vyválíme tukové těsto a do něj zabalíme vodové těsto a dáme chladit. Poté těsto opatrně vyválíme, aby neprasklo, lehce potřeme vajíčkem, přehneme napůl a pak ještě jednou a opět dáme chladit, tento postup zopakujeme ještě třikrát
Na náplň utřeme vejce s cukrem a tukem do bílé pěny, přidáme likér, pomerančovou kůru a mandle a stěrkou spojíme vše do hladké hmoty. Koláčovou formu vyložíme polovinou listového těsta, přidáme náplň, do ní vložíme minci a náplň překryjeme opět listovým těstem, které vidličkou dobře spojíme se spodním těstem. Horní těsto lehce propícháme, aby mohla unikat pára. Koláč pečeme zhruba 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Až povrch koláče zezlátne, potřeme ho rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dopečeme.

sejděte se u koláče celá rodina

Tříkrálový koláč se rozděluje na tolik kousků, kolik je lidí u stolu, měla by se k němu sejít celá rodina. Dříve se koláč zdobil papírovou korunou, dostal ji ten, kdo našel v koláči zapečenou minci.