Jako odměnu je chystaly hospodyně pro místní chasu. Doma s nimi zabodujete vy! Ať už z nich uděláte sladkou tečku po svátečním obědě nebo je rodině předložíte ke společné večeři.

Potřebujete:
* 500 g polohrubé mouky
* 100 g másla
* 250 ml mléka
* 3 žloutky
* 80 g cukru
* 1 kostka z chemicky neošetřeného droždí
* špetka soli
* kůra citronu
* vanilkový cukr
* trochu rumu
* olej na smažení
* jahodová marmeláda a šlehačka na zdobení

Postup:

V trošce teplého mléka rozmíchejte lžičku cukru, přisypte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Mezitím si do mísy přes síto nasypte mouku a cukr, pak přilijte kvásek, žloutky, přidejte kůru, rum i zbylé mléko a měchačkou vypracujte těsto. Přikryjte utěrkou a dejte do tepla na 1,5 až 2 hodiny vykynout.

Těsto vyválejte na 1,5 cm silný plát a menší sklenkou vykrajujte kolečka, která nechte dalších 30 minut kynout. Potom uprostřed každého vytáhněte důlek a osmažte v hrnci s olejem. Důlky naplňte jahodovou marmeládou a navrch přidejte šlehačku nebo zakysanou smetanu.

Náš tip:

Ještě tradičnější je naplnit vdolečky povidly a posypat je tvarohem.