Pivní guláš
Suroviny (na 5 porcí):
• 750 g hovězí kližky
• 2 cibule
• trošku oleje
• 150 g rajského protlaku
• 500 ml Českého piva
• sladká mletá paprika
• drcený kmín
• 1 lžíce hladké mouky
• sůl
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mletou papriku a lehce zasmahneme, aby se paprika nepřipálila. Maso nakrájíme na kostky, osolíme a přidáme do základu,
přidáme kmín a rychle opečeme, podlijeme částí piva, přidáme rajský protlak
a dusíme do poloměkka. Šťávu necháme vyvařit, guláš zaprášíme hladkou
moukou, kterou zasmahneme, a podlijeme zbytkem piva, přidáme nakrájenou
feferonku a dusíme doměkka. Podle chuti dozdobíme nakrájenou cibulkou.
Doba přípravy: 90 minut
Škvarková pomazánka
Suroviny (na 4 porce):
200 g škvarků
150 g vyškvařeného sádla
2 šalotky
2 kyselé okurky
2 natvrdo vařená vejce
trošku drceného kmínu
sůl a pepř
Škvarky pomeleme najemno, šalotky, vejce a kyselé okurky nasekáme na malé kousky. Ve velké míse smícháme škarky, sádlo, nasekanou šalotku, okurky a vejce a podle chuti přidáme kmín, sůl a čerstvě mletý pepř. Pomazánku necháme v chladu zhruba hodinu odležet a pak ji mažeme na plátky čerstvého chleba.
Doba přípravy: 20 minut
Plněné koblihy
Suroviny (na 30 kousků):
Na těsto -
• 600 g polohrubé mouky
• kostka droždí
• 100 g moučkového cukru
• 180 g rozpuštěného másla
• 220 ml vlažného mléka
• 6 žloutků
• špetka soli
• trošku hladké mouky na vál
• olej na smažení
Na náplň a ozdobení –
Pikantní marmeláda (meruňková, rybízová, višňová)
moučkový cukr s vanilkou
V hrnku s troškou mléka rozmícháme lžičku cukru, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme všech zbývající přísady a pak kvásek a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí ke stěnám. Těsto poprášíme troškou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Pak z půlky těsta vyválíme na pomoučeném válu silnější placku, sklenkou z ní vykrájíme kolečka, doprostřed poloviny koleček dáme lžičku džemu, pevně přitiskneme druhé kolečko těsta a koblihy osmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Horké kousky pocukrujeme nebo je v cukru obalíme celé.
Doba přípravy: 60 minut + kynutí
Vaječný koňak
Suroviny (na zhruba 1,2 l):
• 700 ml rumu
• 10 čerstvých vaječných žloutků
• 160 g jemně mletého moučkového cukru
• 2 sáčky vanilkového cukru
• 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
V hrnci vyšleháme elektrickým šlehačem žloutky, cukr, přidáme kondenzované mléko, šleháme 3 minuty, pak pomalu tenkým pramínkem přiléváme rum a šleháme dál, až vznikne hustý krém. Koňak slijeme do lahví a uchováváme v chladničce, vydrží zhruba 3 dny.
Doba přípravy:30 minut.