Buřtguláš
Autor: Blesk Hobby

Buřtguláš

Suroviny (na 5 porcí)
1 kg brambor
6 špekáčků
2 středně velké cibule
olej
voda
lžíce hladké mouky
mléko
sladká paprika
drcený kmín
majoránka
sůl
petrželka

V hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme oloupané brambory a špekáčky,pokrájené na kostičky nebo půlkolečka, osolíme a chvíli restujeme. Pak přidáme papriku a kmín a zalijeme vodou a vaříme doměkka. Mouku rozmícháme s trochou studeného mléka a přilijeme do hrnce a ještě chvíli povaříme. Na konci vaření přidáme majoránku. Při podávání zdobíme guláš petrželkou.

Špekáčky na pivu
Autor: Blesk Hobby
Špekáčky na pivu

Suroviny (na 5 porcí)
10 špekáčků
3 cibule
kečup
500 ml českého piva
čerstvá paprika
olej na vymazání pekáče
mletá paprika

Špekáčky nakrojíme tak, aby se daly rozevřít, do řezu vložíme proužky paprikya cibule, špekáčky naskládáme do vymazaného pekáčku s nadrobno nakrájenouzbylou cibuli, vložíme do vyhřáté trouby a krátce zapečeme. Dbáme na to, aby se cibule nepálila. Pak vše zalijeme kečupem a pivem, přidáme mletou papriku a pečeme zvolna v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut, až se vytvoří hustá omáčka.

Špekáčky v peřince
Autor: Blesk Hobby
Špekáčky zapékané v peřince

Suroviny (na 4 porce)
8 špekáčků
400 ml mléka
2 vejce
180 g hladké mouky
50 g tvrdého sýra
olej
sůl

Špekáčky oloupeme a nakrájíme na plátky, které rozložíme do vymazaného pekáče a pečeme 10 minut v troubě. Mezitím si připravíme „peřinku“: rozšleháme mléko, žloutky, sůl a nastrouhaný sýr, zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Vzniklou hmotu nalijeme na špekáčky a při mírné teplotě dopečeme dalších 20 minut.