Budete potřebovat (na 20 lívanců)

600 g hladké mouky
olej
400 ml mléka
42 g droždí
kůru z 1 citronu
špetku soli
skořicový cukr na posypání
300 g čerstvého ovoce nebo kompotu
3 lžíce kukuřičného škrobu
250 g zakysané smetany

Postup

Z trošky vlažného mléka, droždí, špetku cukru a hladké mouky nechte vzejít kvásek. Ze zbytku mouky, mléka, vajec a citronové kůry připravte základ těsta, do kterého přidejte kvásek. Do těsta nedávejte cukr, lívance by se pak připalovaly. Těsto nechte vykynout, až ho bude dvakrát tolik. Lívanečník potřete olejem a lívance opékejte po obou stranách dorůžova. Hotové je posypte skořicovým cukrem, přidejte kopeček zakysané smetany a čerstvé ovoce nebo kompot rozmíchaný s kukuřičným škrobem. Kdo má rád pestrost, může si každý lívanec ozdobit jiným ovocem.