Potřebujete pro 4 osoby

250 g vaječných lasagní
100 g nastrouhaného parmazánu Parmigiano Reggiano D.O.P.
30 g másla
3 balení mozzarelly Galbani každý o 125 g
Sůl a pepř podle chuti

Na boloňskou omáčku

1 mrkev
1 cibule
250 ml masového vývaru
1 sklenka červeného vína
500 g mletého masa (nejlépe polovina hovězího a druhá polovina vepřového)
250 ml rajčatové omáčky (nebo 30 g rajského protlaku)
Olivový olej
Oříšek másla
Sůl a pepř podle chuti

Postup

Očištěnou a nakrájenou cibuli, mrkev a celer orestujte na pánvi ve směsi oleje a másla. Přidejte mleté maso a několik minut při vysoké teplotě zprudka opékejte. Přilijte červené víno a při stále vysoké teplotě ho nechte odpařit. Přijdete rajčatovou omáčku (nebo rajský protlak rozpuštěný v troše vývaru), vývar, pepř, sůl a za občasného míchání a dolévání zbytku vývaru vařte v částečně zakryté pánvi alespoň 2 hodiny. Zapékací nádobu vyložte pečícím papírem a pak střídejte vrstvu těstovin, vrstvu boloňské omáčky a na drobné kousky pokrájené mozzarelly. Zakončete vrstvou mozzarelly, posypte nastrouhaným parmazánem a poklaďte kousíčky másla. Pečte 40 minut při 200° C.