Potřebujete
Na těsto
250 g měkkého másla
200 g moučkového cukru
špetka soli
2 balíčky Vanilkového cukru
3 vejce
350 g polohrubé mouky
2 kávové lžičky Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
2 polévkové lžíce strouhanky
125 ml mléka
Na náplň
8 malých oloupaných jablek
100 g strouhaných mandlí
100 g rozinek
1 polévková lžíce rumu
3 polévkové lžíce vody
1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker
Ještě potřebujeme:
Postup
Máslo s moučkovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme vejce, prosetou mouku s kypřicím práškem, strouhanku a mléko. Všechno dobře promícháme. Jednou třetinou těsta vyplníme dno vymazané a strouhankou vysypané dortové formy (průměr 26 cm). Oloupaná jablka rozkrájíme na poloviny a vykrojíme jádřince. Na přípravu mandlové náplně smícháme všechny suroviny ručně v misce. Náplní naplníme otvory vzniklé v jablkách a naplněná jablka položíme na těsto ve formě. Zbytek náplně vmícháme do zbylého těsta, které poté nalijeme na jablka. Povrch uhladíme stěrkou a koláč vložíme do předehřáté trouby péct.Koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.
Náš tip
Koláč můžeme ozdobit tak, že ho posypeme přes šablonu vystřihnutou z papíru na pečení.