Domácí tavený sýr
Potřebujete
250 g měkkého tvarohu
50 g změklého másla
½ lžičky jedlé sody
sůl podle chuti
Postup
Tvaroh rozmačkáme vidličkou a pak do něj vmícháme sůl a jedlou sodu a směs necháme 15 minut odležet. Nakonec do směsi vmícháme změklé máslo a dáme vychladit do lednice.
Náš tip
Do taveného sýra můžeme přidat nasekané čerstvé bylinky nebo koření, třeba sladkou mletou nebo pálivou papriku, drcený kmín nebo sušený česnek.
Mléčné želé
Potřebujete
400 ml Čerstvého mléka Kunín
10 g plátkové želatiny
lžička růžové vody
špetka soli
40 g cukru
čerstvé fíky
Postup
Do misky nalijeme studenou vodu a ponoříme do ní plátky želatiny. Necháme 15 minut nabobtnat. V rendlíku nahřejeme polovinu mléka, ale nevaříme. Přidáme sůl a želatinu, ze které vymačkáme vodu. Mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Přilijeme růžovou vodu, přisypeme cukr a důkladně rozmícháme. Směs posadíme i s kastrůlkem do studené vody, přilijeme zbylé mléko a mícháme, dokud není jen lehce vlažná. Potom jí přelijeme do pohárů, necháme ztuhnout a pak ozdobíme čerstvými fíky.
Smetanový pacholík
Potřebujete
200 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce
150 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového cukru
dřeň z půlky vanilkového lusku
Postup
Tvaroh rozmícháme s cukrem a vanilkou a pak do něj po částech vmícháme ušlehanou smetanu. Před podáváním necháme krém vychladit.





