Domácí sýr
Autor: Shutterstock.com
Domácí tavený sýr

Potřebujete

250 g měkkého tvarohu
50 g změklého másla
½ lžičky jedlé sody
sůl podle chuti

Postup

Tvaroh rozmačkáme vidličkou a pak do něj vmícháme sůl a jedlou sodu a směs necháme 15 minut odležet. Nakonec do směsi vmícháme změklé máslo a dáme vychladit do lednice.

Náš tip

Do taveného sýra můžeme přidat nasekané čerstvé bylinky nebo koření, třeba sladkou mletou nebo pálivou papriku, drcený kmín nebo sušený česnek.

Mléčné želé
Autor: archiv firem
Mléčné želé

Potřebujete

400 ml Čerstvého mléka Kunín
10 g plátkové želatiny
lžička růžové vody
špetka soli
40 g cukru
čerstvé fíky

Postup

Do misky nalijeme studenou vodu a ponoříme do ní plátky želatiny. Necháme 15 minut nabobtnat. V rendlíku nahřejeme polovinu mléka, ale nevaříme. Přidáme sůl a želatinu, ze které vymačkáme vodu. Mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Přilijeme růžovou vodu, přisypeme cukr a důkladně rozmícháme. Směs posadíme i s kastrůlkem do studené vody, přilijeme zbylé mléko a mícháme, dokud není jen lehce vlažná. Potom jí přelijeme do pohárů, necháme ztuhnout a pak ozdobíme čerstvými fíky.

Smetanový pacholík
Autor: Shutterstock.com
Smetanový pacholík

Potřebujete

200 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce
150 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového cukru
dřeň z půlky vanilkového lusku

Postup

Tvaroh rozmícháme s cukrem a vanilkou a pak do něj po částech vmícháme ušlehanou smetanu. Před podáváním necháme krém vychladit.