Pečená husa s nádivkou
Autor: Profimedia.cz
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/pecena-husa-nadivka/MHgwL3NtYXJ0L3RoYg/1-gallery-2146783.jpg?v=1&st=ktml2ArVnAjG-Fxf0kjUZfgzRIh4-aVpRgbsVvJ39rw&ts=1600812000&e=0)
Suroviny (na 8 porcí)
1 husa
drcený kmín
trochu vody
sůl a pepř
Na nádivku
150 g strouhanky
150 g husích jater
2 vejce
50 g mrkve
50 g petržele
2 šalotky
trochu oleje
½ lžičky rozmarýnu
sůl a pepř
Postup
V rendlíku na oleji zpěníme nasekanou šalotku, přidáme nadrobno pokrájená játra, mrkev a petržel, krátce orestujeme, směs zahustíme strouhankou a dochutíme rozmarýnem, solí a pepřem a důkladně promícháme. Husu očistíme, omyjeme a osušíme, pak ji důkladně zvenku i zevnitř osolíme a okmínujeme, naplníme játrovou směsí, zašijeme a položíme do velkého pekáče prsíčky nahoru. Podlijeme troškou vody, přiklopíme druhým pekáčem nebo přikryjeme dvojitou vrstvou alobalu a pečeme v troubě při 120 °C doměkka zhruba 5 hodin podle velikosti. Podle potřeby poléváme husu výpekem. Ke konci pečení husu odkryjeme a dopečeme dozlatova a dokřupava. Podáváme s kysaným zelím a knedlíky.
Další recepty nejen na knedlíky a zelí, ale i na skvělé vánoční cukroví podle babičky, najdete v novém čísle měsíčníku Blesk Hobby
Blesk Hobby listopad 2014
Autor: archiv
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/titulka-blesk-hobby/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2145648.jpg?v=0&st=Z2ZdGCEH5k0x1NPfnDkb_uXNqtko1ObQLAZKDxNkbVA&ts=1600812000&e=0)