Potřebujete
1 kg jablek
Postup
Jablka omyjte, rozpulte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na tenké plátky. Nebo použijte speciální škrabku, která se zapíchne na jádřinec. Při točení vám vzniknou kolečka s dírkou. To se hodí, když chcete hotové křížaly navléknout třeba na stužku. U plátků platí, že tenčí se rychleji suší, ale tlustší jsou šťavnatější. Usušit je můžete v elektrické troubě na plechu pokrytém pečícím papírem. Při teplotě 50 až 60 °C je s otevřenými dvířky sušte, dokud plátky nezačnou sesychat. Pak zvyšte na pár minut teplotu na 70 °C a plátky otočte. Dosušte při 50 °C, až budou plátky suché a nebudou pružné. Jednodušší možností je sušička, která udělá práci za nás. Sušení bude trvat několik hodin.
Křížaly si po usušení dejte do uzavřených dóz na suché, tmavé a chladné místo. Pravidelně kontrolujte, jestli se neobjevila plíseň.
Náš tip
Jako dárek je můžete navléknout na stužku do věnečku, dát do látkového pytlíčku nebo do skleničky, kterou ozdobíte kouskem látky a převážete.
Co všechno můžete nasušit: hrušky, kiwi, banány, švestky, meruňky, ananas.