1 Odpalované těsto se rozpadá

U domácího pečení, zvláště v případě, že výrobek připravujeme poprvé nebo máme novou troubu, je dobré si nejprve část hmoty upéct na zkoušku. To platí hlavně u odpalovaného těsta. U něj totiž o dobrém výsledku rozhoduje mimo jiného množství páry při pečení. Když jej jí hodně, korpusy se roztrhají. Když málo, odpalované těsto nevyběhne a nebudete mít co plnit. Napravit to můžeme otevřením trouby, nebo přidáním misky s vodou. Další důležitý moment je samotné odpalování. Při něm těsto musí doslova opadávat od vařečky.

Cukrář Josef Vích
Autor: archiv firem
2 Pracny nejdou vyklepnout

Existuje mnoho receptů a kombinací těst. Ve většině případů se používá vaflové těsto, což je jemnější těsto podobné lineckému, které obsahuje téměř polovičním podíl vlašských ořechů. Těsto se pak plní do dobře vymaštěných formiček. Je důležité, aby tuk na stěnách formiček byl zatuhlý, aby pak šly lépe vyklápět.

Když linecké hnětete moc dlouho, už ho nezachráníte.
Autor: Shutterstock.com
3 Linecké se lepí na vál

Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pečené vánoční cukroví. Pro dobré a křehké těsto je nejdůležitější používat pouze žloutky, navíc veškeré suroviny musí mít při přípravě pokojovou teplotu. To mnohé hospodyňky podceňují, proto se pak diví, že se těsto trhá a nejde vyvalovat. Cukráři tomu říkají spařené těsto. To se může stát i při dlouhém hnětení rukou. Takové těsto již nejde zachránit a je dobré třeba na naplnění košíčků. Aby se těsto nelepilo na vál, musí být dobře odleželé v chladu. Proto se vyplatí pracovat vždy jen s částí těsta a ostatní mít v lednici. Díky tomu se nemusí tolik podsypávat moukou a práce s těstem je výrazně snazší.

4 Vanilkové rohlíčky nejsou vláčné

U vanilkových rohlíčků je věčné dilema, jaké ořechy použít. Někdo používá lískové ořechy, někdo vlašské. Ideální jsou lískové, případně s příměsí strouhaných mandlí. A to proto, aby vynikla jemná chuť vanilky. Malým tipem pro zvýraznění aroma a chuti vanilky je použít doma vyrobený vanilkový cukr. Aby byly rohlíčky křehké, je nutné je nechat dobře odležet na studeném, mírně vlhkém místě, odkud si mohou natáhnout vlhkost, kterou ztratily při pečení. V nejhorším případě se při pečení na poslední chvíli dají zachránit tím, že se dají na den zamrazit přikryté volně sáčkem a poté se uloží do hermeticky uzavřené nádoby v pokojové teplotě.

5 Pracny nejdou vyklepnout

Existuje mnoho receptů a kombinací těst. Ve většině případů se používá vaflové těsto, což je jemnější těsto podobné lineckému, které obsahuje téměř polovičním podíl vlašských ořechů. Těsto se pak plní do dobře vymaštěných formiček. Je důležité, aby tuk na stěnách formiček byl zatuhlý, aby pak šly lépe vyklápět.

6 Pusinky jsou tvrdé

U sněhových pusinek se v profesionálních cukrářstvích část cukru šlehá s bílky a část se s vodou svaří na přesně stanovené stupně. Díky tomu zůstávají po upečení uvnitř vláčné a měkké po dlouhou dobu. V domácích podmínkách si můžeme pomoci přidáním horkého medu nebo několika lžic horké vody.

Při pečení nezapomeňte

*mouku přidávejte vždy prosátou a spojenou s ostatními sypkými přísadami jako kakao, kypřící prášek pak se krásně a rovnoměrně rozprostřou

*pokud dáváte ořechy nebo sušené ovoce, obalte je v troše mouky, jinak všechny propadnou při pečení ke dnu

*u třených bábovkových těst, a na podobné dezerty si suroviny navažte pár hodin předem, aby měly stejnou teplotu, potom se vám hmota nesrazí. To se někdy stane i s krémy, do nichž se dává tuk. Pak nechte sražený krém vychladnout a poté nahřejte minimálně jednu třetinu jeho objemu a opět vyšlehejte.