Potřebujete
Na těsto
260 ml vlažné vody
120 ml oleje
100 g sušených brusinek
1 vanilkový cukr
1 lžička rumového aroma
hladká mouka na vál
1 balení Buchet Dr.Oetker
Na potření a ozdobení
2 lžíce mléka
2 zarovnané lžíce mandlových jehliček
Na vánoční máslo
1 balíček tmavé čokoládové polevy
150 g změklého másla
30 g moučkového cukru
špetka soli
Vánoční stromeček
Autor: archiv firem
Postup
Těsto připravíme podle návodu na obalu s droždím, vodou a olejem, přidáme brusinky, vanilkový cukr a aroma a ručně vypracujeme dohladka. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 45 minut kynout. Vykynuté těsto krátce ručně prohněteme a na pomoučeném válu vytvarujeme váleček, který rozdělíme na šestnáct stejně velkých kousků, každý kousek vytvarujeme do podlouhlé žemličky. Na plech vyložený papírem na pečení poskládáme žemličky do tvaru stromečku, potřeme mlékem a ozdobíme mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C dozlatova. Na přípravu másla rozpustíme polevu podle návodu na obalu, v míse vyšleháme máslo s cukrem a solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka a pak postupně za stálého šlehání přiléváme polevu.