Základem pro podávání je správně vychlazená lahev, která by měla mít teplotu 3 až 5 stupňů Celsia. V lednici měla být optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Nezkoušejte ho narychlo chladit v mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí sommelier Tomáš Brůha.
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/sekt-otvirani/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2199499.jpg?v=0&st=qjNWWZBOsGzc9wFebzspCYj_spbWZ7IkyfKfj5q2c_k&ts=1600812000&e=0)
Odstraníme kapsli.
Autor: archiv firem
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/sekt-otvirani/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2199500.jpg?v=0&st=Hg_tNfJwlStVM7W9dH4akhM00Iu473idaJbItmo-W-s&ts=1600812000&e=0)
Roztočíme drátěnou sponu
Autor: archiv firem
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/sekt-otvirani-crop/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2199502.jpg?v=0&st=-QnrWO3wW2QtFJ0lu2NddQGcaHKtg4NKWgbHF3cgZkI&ts=1600812000&e=0)
Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.
Autor: archiv firem
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/sekt-otvirani/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2199503.jpg?v=0&st=g9Rk7DMU0e5twpy_JJw-JCnt-GPo18pCbR91hynXqJU&ts=1600812000&e=0)
Uvolněte korek.
Autor: archiv firem
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/sekt-otvirani-crop/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2199505.jpg?v=0&st=sKa4O2s_GwJO1I2vwUZdf9QFGzwLmgvyc1_74FgMSAs&ts=1600812000&e=0)
Sekt servírujeme.
Autor: archiv firem