Základem pro podávání je správně vychlazená lahev, která by měla mít teplotu 3 až 5 stupňů Celsia. V lednici měla být optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Nezkoušejte ho narychlo chladit v mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí sommelier Tomáš Brůha.
1 Odstraníme kapsli. 2 Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky. 3 Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů. 4 Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku. 5 Servírujeme do sklenek typu flétna, asi do jedné poloviny. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.Špatně vychlazený sekt vyteče! Víme, jak ho otevřít

Gejzír sektu je možná impozantní na pohled, ale na pití vám toho moc nezbyde.
(autor: Shutterstock.com)
Bojujete každoročně se špuntem sektu a většina obsahu lahve končí na podlaze? Tak se podívejte na náš jednoduchý fotonávod a možná přijdete na to, kde děláte chybu.

