Hovězí guláš 

Potřebujete pro 4 osoby

600 g hovězí kližky
sůl a mletý pepř
2-3 lžíce sádla
450 g cibule, nakrájené na tenké plátky
sůl a drcený pepř
1 lžíci rajčatového protlaku
1/2 lžičky drceného kmínu
2 lžíce sladké mleté papriky
1 lžíci sušené nebo hrst čerstvé majoránky
1 stroužek česneku

Postup

Hovězí očistěte a nakrájejte na kostky. V kastrole na sádle osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přisypejte maso a opečte ho ze všech stran. Pak přidejte protlak, kmín a dále opékejte, aby chytil barvu. Pak maso odhrňte stranou, do tuku přisypte papriku, zpěňte ji a zalejte vodou nebo vývarem, aby bylo maso potopené asi do poloviny. Osolte, opepřete, přiklopte a duste doměkka, podle potřeby přilejte vodu nebo vývar a vyvařte na požadovanou hustotu. Guláš zahustí kližky a cibule. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a rozemnutou majoránkou.

Formanský hovězí guláš

Potřebujete pro 4 osoby

600 g předního hovězího masa (kližka nebo krk)
200 g cibule
1 lžíci rajčatového protlaku
60 g sádla
100 g slaniny nebo uzeného bůčku
2 stroužky česneku
sůl a celý černý pepř
2 lžičky mleté sladké papriky
1/2 lžičky celého kmínu
1/2 lžičky sušené majoránky
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla

Postup

Maso omyjte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte, nadrobno nasekejte a orestujte na rozpáleném sádle dozlatova. Přidejte mletou papriku a zasmahněte. Podlejte trochou vody, aby se paprika nepřipálila, jinak by zhořkla. Přidejte protlak, prolisovaný česnek a nakrájené maso. Duste doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou. Do téměř hotového guláše přidejte předem orestovanou pokrájenou slaninu nebo bůček, nadrcený celý pepř, kmín, majoránku a sůl. Z hladké mouky a másla připravte jíšku a guláš zahustěte. Nechte chvilku provařit.

Pikantní guláš
Autor: Shutterstock.com
Pikantní guláš

Potřebujete pro 6 osob

1 kg vepřového masa
70 ml červeného vinného octa
2 červené papriky
500 ml červeného vína
4 lžíce oleje
4 cibule
3 až 4 stroužky česneku
2 zelené papriky
150 ml rajčatového protlaku
2 bobkové listy
3 hřebíčky
8 kuliček celého černého pepře
sůl a mletý černý pepř
špetku chilli

Postup

Vepřové maso (plec, kýta, krkovice) omyjte, osušte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nahrubo nasekejte, papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Ve větší míse smíchejte maso, česnek, cibuli, papriky, vinný ocet, červené víno a koření, přiklopte a nechte přes noc v chladničce odležet. Pak masovou směs sceďte a tekutinu nechte stranou. Koření, papriky, cibuli a česnek odstraňte a maso osušte. V hrnci rozpalte olej a maso na něm zprudka opečte. Pak vraťte k masu zeleninu s kořením a vše podlejte 300 ml tekutiny, ve které se maso marinovalo. Zakryjte a duste asi 90 minut. Podle potřeby průběžně podlévejte marinovací šťávou a vodou. Hotový guláš odstavte z plotny a postupně do něj za stálého míchání přilévejte rajčatový protlak, dokud nevznikne hustá šťáva. Osolte a okořeňte pepřem a chilli.