Potřebujete na 4 záviny
Na těsto
20 g droždí
200 ml mléka do droždí
1 lžička krystalového cukru
500 g hladké mouky
250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
2 vejce + na potření
50 g moučkového cukru
špetka soli
Závin s ořechy a mákem
Autor: archiv firem
Na ořechovou náplň
300 ml vody
200 g moučkového cukru
300 g ořechů
100 g sušenek
100 g rozinek
Na makovou náplň
300 ml mléka
50 g krupice
300 g mletého máku
200 g moučkového cukru
1 balení vanilkového cukru
citronová kůra
Postup
Rozpusťte droždí v malém množství teplého mléka a cukru, dokud nezačne kynout. V míse rozmačkejte tuk v mouce a přidejte našlehané vejce, droždí s mlékem, moučkový cukr, sůl a mléko. Prohněťte ze směsi těsto a nechte ho dvě hodiny na desce odpočívat. Rozdělte těsto na čtyři díly. Pokud chcete delší tvar, vyválejte těsto na obdélník tloušťky 0,5 centimetru. Na těsto rozetřete náplň a dvoucentimetrový pás od kraje nechte volný bez nádivky. Těsto srolujte tak, aby spoj byl dole. Na ořechovou nádivku si nejdříve uvařte hustý sirup z vody a cukru. Potom přidejte ořechy a dobře promíchejte. Po odložení ze sporáku vmíchejte rozdrcené sušenky a rozinky. Na makovou nádivku přiveďte mléko do varu a přidejte předem smíšenou krupici s mákem. Nakonec vmíchejte cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.Dejte roládu na pečící papír a povrch potřete vajíčkem. Nechte vykynout na teplém místě asi hodinu. Pak roládu potřete bílkem a dejte ji na půl hodiny na chladné místo. Nechte těsto vychladnout, což způsobí mramorový efekt. Předtím, než dáte těsto do trouby, jemně ho vidličkou propíchejte po stranách a snažte se ho neprotrhat. Pečte 25 - 30 minut. Při pečení troubu neotvírejte!