Rösti
Autor: Shutterstock.com
Rösti

Suroviny (na 4 porce)

400 g vařených brambor
1 malá cibule
1 vejce
sůl
olej na smažení

Postup

Brambory nastrouháme nahrubo a smícháme s nasekanou cibulí, vejcem a troškou soli. Ze směsi tvoříme na pánvi s rozpáleným tukem vyšší placičky a smažíme je z obou stran dozlatova.

Náš tip

Do těsta můžeme přidat nasekané bylinky, třeba petrželku nebo pažitku.

Placky z vařených brambor

Suroviny (na 4 porce)

600 g den předem uvařených brambor
150 g polohrubé mouky
1 vejce
50 g najemno pokrájeného salámu nebo slaniny
trošku mléka
sůl a pepř
mouku na vál
tuk na smažení

Postup

Brambory nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s moukou, vejcem a troškou mléka tak, aby vzniklo tužší těsto. Přidáme pokrájený salám nebo slaninu, podle chuti pepř a sůl. Těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme menší placičky a smažíme na oleji.

Bramboráky
Autor: Shutterstock.com
Bramborák ze syrových brambor

Suroviny (na 4 porce)

800 g brambor
1 vejce
1 lžička drceného kmínu
trochu polohrubé mouky
trochu mléka
3 stroužky česneku
1 lžičku majoránky
sůl a pepř podle chuti
olej na smažení

Postup

Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, vymačkáme a slijeme přebytečnou vodu. Přidáme vejce, mléko a polohrubou mouku tak, aby vzniklo hustější těsto. Podle chuti přidáme drcený česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř. Z těsta tvoříme na pánvi s olejem kulaté placky a smažíme je z obou stran dozlatova.