Video
Video se připravuje ...

Gondíci vám ukážou, jaké květiny se hodí pro alergiky, jak pracuje sedlář a zavedou vás do Fundusu Barrandov, kde se ukrývají desítky tisíc kostýmů, bot a klobouků. Prima TV

Proč právě do stěny

Tvarování ovocných stromů do stěny bylo populární již před dvěma sty lety. Je to způsob pěstování ovoce, který šetří na zahradě místo. Takto tvarované stromy zaručují plné proslunění výsadby a zabírají málo místa, takže je můžete pěstovat i v nádobách na balkonech. K typickému vytvarování větví do roviny potřebujete speciální vázací dráty a postupy, aby se rostlina nepoškodila. „Tvarování dřevin je prastará technika a zase aktuálně nabývá na významu, protože plochy se zmenšují a současně se navrací touha mít vlastní ovoce. Lidem dnes mnohem více záleží na tom, co jedí, chtějí vidět své ovoce dozrávat,“ vyjmenovává přednosti Ing. Martin Braunšveig z České zahradnické akademie v Mělníku.

Při výsadbě stromů dejte pozor, aby byly oba výhony stejně silné a vyrůstaly na stejném místě proti sobě.
Autor: Prima TV
Jak na to

Tvarování úzce souvisí s řezem stromů a následným vedením jeho větví. Ty jsou rozprostřeny do stran, takže vznikne vlastně plochá stěna. Větve je nutné do nepřirozené polohy vytvarovat v době, kdy jsou ohebné. Samy samozřejmě takto nevydrží, takže je potřeba použít speciální vázací materiál, který větve zafixuje. Kde začít? Jako u každé výsadby stromu je potřeba předem rozhodnout, jaký styl pěstování stromů zvolíme. Podle toho se totiž určuje vzdálenost mezi stromy. „Pokud stromy budeme chtít tvarovat do ovocné stěny, mohou být od sebe v rozmezí jen 3 až 5 metrů. Je dobré také uvážit, zda budeme chtít používat podpůrnou konstrukci. Pokud se pro ni rozhodneme, je dobré ji postavit ještě před výsadbou,“ radí Martin Braunšveig.

I začínající pěstitel může mít na balkoně ovoce. Pro začátečníky se hodí třeba angrešt.
Autor: Shutterstock.com
Kupte si už tvarovaný

Méně zkušeným pěstitelům se vyplatí nechat si základní kostru založit od odborníka a posléze se pod jeho dohledem začít o strom starat sami. Nejjednodušší je koupit tvarovaný strom ukotvený nejčastěji na bambusové konstrukci. Tyto stromy se dodávají v kontejnerech, takže se dají pěstovat i na balkoně nebo terase. Kontejnerové stromky se obecně lépe ujímají, protože pro ně vysazení, na rozdíl od prostokořenných, neznamená žádný šok. Pro začátečníky se hodí méně náročné rostlinky, jako jsou maliny, ostružiny, rybíz nebo angrešt. K dostání jsou již beztrnné odrůdy.

Větve neškrťte

Při výsadbě stromů dejte pozor, aby byly oba výhony stejně silné a vyrůstaly na stejném místě proti sobě. Po výsadbě zkraťte výhony na polovinu na vnější pupen. Nepotřebné a kolmo rostoucí výhony vždy odstraňte. Nezapomínejte upravovat šířku stromu seřezáváním větví rostoucích dopředu či dozadu. Základním pravidlem vyvazování je, že větev se nesmí zaškrtit, aby se nenarušil přirozený oběh živin a růst. Mezi nezbytné pomůcky patří vyvazovací drát a vyvazovací bužírky, které dnes nahradily rozmanité provázky a pásky. Mají výbornou pružnost a dlouhou trvanlivost. Navíc jsou takřka neviditelné, což je právě na malém prostoru důležité. Další pomůckou jsou ohýbadla. Patří sem například velmi silné a stabilní spony, které umožňují tvarování mladých větví a výhonů do vodorovné polohy. Odpadá složité vyvazování nebo podpírání. „Dále je možné využít různá závažíčka, která se přichytí k výhonu kolíčkem na prádlo. Závažíčka zajistí ohnutí výhonu do potřebné polohy bez nutnosti vyvazování,“ dodává Martin Braunšveig.

Na podrobný návod na tvarování ovocných stromů a keřů drobného ovoce se kromě jiného zaměřili Adéla a Dalibor v dalším díle pořadu Gondíci s.r.o., který uvidíte v sobotu v 16.25 na Primě.