Mrkvová polévka se zázvorem
Autor: Profimedia.cz

Mrkvová se zázvorem

Suroviny (na 4 porce)

400 g čerstvé mrkve
200 g brambor
voda
2 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 šalotka
3 lžíce olivového oleje
citronová šťáva
kousek másla
sůl

Postup

Ve velkém hrnci zpěníme na oleji nadrobno nasekanou šalotku, pak přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a krátce ji podusíme. Směs zalijeme vodou, přidáme malé kostky brambor, osolíme a vaříme doměkka. Pak vše rozmixujeme na hladkou směs, přidáme máslo a krátce povaříme. Nakonec polévku dochutíme citronovou šťávou, solí a nastrouhaným zázvorem.

Špenátová polévka s krutony
Autor: Shutterstock.com
Špenátová s krutony

Suroviny (na 4 porce)

500 g mraženého špenátu
200 g dýně
1 cibule
3 stroužky česneku
1,2 l zeleninového vývaru
2 lžíce oleje
100 ml smetany ke šlehání
osmažené krutony z bílého pečiva
petrželka
sůl a pepř

Postup

Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špenát, nahrubo nastrouhanou dýni, vývar a vaříme za občasného míchání na mírném ohni. Pak základ polévky rozmixujeme dohladka, přilijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem, drceným česnekem a necháme krátce povařit. Porce ozdobíme krutony a petrželkou a ihned podáváme.

Další recepty na sváteční pečínky, velikonoční nádivky a sladkosti nebo květinová jídla podle botaničky Jany Vlkové najdete v březnovém čísle časopisu Blesk Vaše recepty. Dozvíte se také, co vaří známý český gourmet Vladimír Poštulka a co připravuje na Velikonoce cukrářka Iveta Fabešová.

 

Blesk Vaše Recepty 3/2015
Autor: archiv