Okna většina z nás myje dvakrát do roka. Nejčastěji před Vánocemi a pak před Velikonocemi, kdy si před nebo za ně dáváme výzdobu. Můžete si na takovou práci pozvat profesionály, ale hodně lidí o cizince doma nestojí. V tom případě se vybavte našimi tipy a hurá do toho. 

1 Zapojte vysavač

Než se pustíte do mytí skel, je potřeba mít čisté rámy a parapety. Hlavně ve chvíli, kdy na nich máte celoročně vyskládané květiny nebo dekorace. Ne každý má moderní plastová okna s dokonale hladkými povrchy, u nich vystačíte s hadrem. U klasických dřevěných oken a těch špaletových je dobré začít úklid s vysavačem. Bezpečně vysaje všechny nečistoty mezi okny, zbytky hlíny od květin z parapetů i pavučiny.

2 Na rámy zkuste houbičku

Proč musí být první čisté rámy? Protože byste si jinak špínu z nich rozmatlali po sklech. Když je máte hladké, vystačíte s vyždímanou utěrkou z mikrovlákna namočenou ve vlažné vodě s trochou saponátu. Profesionálové varují, ani na silně znečištěné rámy neberte žádný prostředek s pískem nebo rozpouštědlem. Mohli byste je zničit. Když jsou hodně špinavé, zkuste vzít klasickou kuchyňskou houbičku a tekutý písek.

3 Okna nejsou nádobí

Sklad je potřeba nejprve umýt. Při hodně špinavých oknech si na pomoc vezměte opět čistou kuchyňskou houbičku nebo utěrku z mikrovlákna nebo hadřík, který nepouští chlupy. Do kyblíku si dejte vlažnou vodu a přidejte trochu čisticího prostředku. Ale ty na mytí nádobí nezkoušejte. Sklo by odmastily, ale vytvořily by na něm lepkavou vrstvičku, na které by se chytla každá nečistota. I když je spousta skvělých moderních přípravků, nedají profesionální čističi oken dopustit na staré dobré rady. Když jsou okna opravdu hodně špinavá, zkuste do vody přidat i ocet. Ten okna pěkně odmastí a dodá jim lesk. Další možností je přípravek s přídavkem alkoholu. Na zaschlé mušince vezměte trochu piva. Můžete ho nastříkat třeba z rozprašovače.

Čistič oken Vileda Windomatic funguje jako ruční vysavač s gumovou lištou. Odsaje všechnu špinavou vodu do integrované vodní nádržky. Vileda.cz od 999 Kč.
Autor: archiv
4 Stěrka pobere přebytečnou vodu

Skvělou pomůckou při mytí oken může být stěrka, která stáhne přebytečnou vodu , nejlépe s teleskopickou tyčí, se kterou dosáhnete i na těch hůře dostupných místech. Okno namočené hadrem s čistícím přípravkem s ní setřete vertikálně i horizontálně. Jen profíci varují, ať máte po ruce papírové utěrky, kterými pochytáte stékající vodu a setřete hranu stěrky. Jinak se špína nedostala na rámy. Lepší je spíš menší stěrka, která dobře padne do ruky a má měkkou gumu. Taková dobře přilne k povrchu.

Robotický čistič oken HOBOT-168 je vybaven AI-technology, která automaticky vypočítá dráhu čištění. Ve vodorovné i svislé poloze zvládne vyčistit plochy o velikosti až 6x5 m. Alza.cz, 5 990 Kč
Autor: archiv
5 Na lesk platí noviny

Na leštění se nechte inspirovat našimi babičkami, protože nic účinnějšího nikdo nevymyslel. Skvělým pomocníkem jsou zmačkané noviny, které nenechávají žádné chloupky. Neocenitelným pomocníkem je také jelenice. Po použití ji vyperte ve slané vodě a nechte uschnout, jinak vám zatvrdne a už nebude k užitku. Proto ji taky nikdy nepoužívejte na nic jiného, třeba mytí skel u auta.