Vyberte si recept na repelent, odpuzovač nebo past:

Rozmarýnový repelent

Tento voňavý ekologický repelent ochrání před komáry a klíšťaty nejen vás, ale i vaše zvířecí mazlíčky, protože i je dokáže hmyz porádně potrápit.

Budete potřebovat:

100 g sušeného nebo 200 g čerstvého rozmarýnu
1 l vody
1 lžíci vinného octa

Postup:
Přiveďte vodu k varu a nasypte do ní rozmarýn. Nechte odstát do vychladnutí. Pak přeceďte přes plátýnko do lahvičky a přidejte ocet. Repelent skladujte v lednici a do rozprašovače ho odlévejte postupně.

Peprmint proti klíšťatům

Věděli jste, že pokud se mluví o peprmintu, jde o esenciální olej z máty, kterou má většina z nás v oblibě? Na rozdíl od klíšťat. Těm totiž vůbec nevoní.

Budete potřebovat:

4 dl vody
25 kapek peprmintového oleje

Postup:
Do rozprašovače nalijte vodu a přikapejte olej. Dobře protřepte a použijte na odhalené části těla před cestou do lesa či jinam do přírody.

Růžový olej: Pro lidi a psy

Dalším skvělým přírodním odpuzovačem klíšťat je růžový olej. Repelent z něj můžete aplikovat na všechny odhalené části těla před pobytem venku. Vyhněte se však nosu, ústům a očím. Ošetřit s ním můžete i srst vašich zvířecích mazlíčků.

Budete potřebovat:

2 dl mandlového nebo rostlinného oleje
25 kapek růžového oleje
2 dl vody

Postup:

Všechny ingredience nalijte do lahve, uzavřete a dobře protřepejte. Roztokem pak můžete potírat nebo postříkat ruce a nohy. Skladujte ho v chladničce.

Levandulový repelent

Na výrobu levandulového odpuzovače budete kromě sušené levandule potřebovat jen vinný ocet a vodu. Postup najdete ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Jak si vyrobit levandulový repelent Videohub

Odpuzovač do bytu z kořeněné limetky

Do místnosti je zase ideálním přírodním odpuzovačem, který vám zaroveň úžasně provoní byt, oblíbený citrusový plod.

Postup:

Rozkrojte jednu nebo dvě limetky a zapíchejte do nich aromatické koření s názvem hřebíček. Hotové odpuzovače pak dejte na misku či talířek, komáři se vám vyhnou obloukem. Funguje to na 100 %!

Citronela a další aromatické rostliny

Pořiďte si domů do květináče citronelu, která je známá všem příznivcům asijské kuchyně. U nás ji seženete pod názvem voňatka citronová. Zbaví vás krvežíznivých komárů a skvěle provoní byt. Vyzkoušet můžete i další aromatické rostliny. Třeba kombinaci klasického muškátu, afrikánů, levandule a meduňky. Komárům se doslova zamotá hlava.

Past na komáry

Dotěrné komáry můžete pomocí repelentů a odpuzovačů odhánět, ale zkuste je třeba všechny pochytat. Výroba takové domácí pasti není vůbec složitá.

Budete potřebovat:

1 šálek vody
1/4 šálku hnědého cukru
1 g sušených kvasnic
dvoulitrovou plastovou lahev

Postup:
PET lahev od limonády přeřízněte v půlce. Horní část lahve vložte do ustřižené spodní části hrdlem dolů. Smíchejte hnědý cukr s horkou vodou. Nechte vychladnout a cukerný roztok nalijte do ustřihnuté lahve. Přidejte droždí a nechte rozpustit. Obě části PET lahve k sobě dobře připevněte černou lepicí páskou. Tou nakonec oviňte i celou past, aby byl obsah zatemněný. Hotovou past postavte do prostoru a máte vyhráno! Komáry totiž doslova přitahuje.