Vezměte si na pomoc vysavač

Pokud už mušky téměř zamořily vaši domácnost, sáhněte po vysavači. Věřte mi, že je to účinná zbraň nejen v boji s prachem a drobečky, ale i s octomilkami. Stačí, když někam na talířek položíte kousek zralého, nejlépe hnijícího ovoce a v momentě, kdy se na něj hmyz z celého bytu slétne, ho luxem zapnutým na plný výkon vysajete. Není to sice řešení problému, jde ale o skutečně účinnou metodu, díky které se zbavíte větší části protivných kvasných mušek a pak už se můžete soustředit na vyhubení zbytku.

Ovoce ukliďte do lednice

Ovoce naskládané někde v misce na stole nebo třeba položené na kuchyňské lince je pro kvasné mušky obrovským lákadlem. Především to přezrálé, které začíná kvasit a hnít. Takové bez milosti okamžitě vyhoďte. Neházejte ho ale jen tak do koše, tím byste si moc nepomohli. Vložte ho do sáčku, pečlivě uzavřený ho co nejdříve odneste rovnou do popelnice. Ostatní ovoce schovejte nejlépe do lednice. Nikde takové ovoce nenechávejte ležet nakousnuté nebo naříznuté.

Vyrobte si past na octomilky

Hladové mušky můžete také snadno pochytat. Stačí, když si na ně připravíte jednoduchou past. Jedna ale stačit nebude. Vyrobte si jich víc a rozložte je na místa, kde je mušek nejvíc. Použijte třeba zavařovačky nebe přeřízněte prázdné plastové lahve, nalijte do nich trochu ovocné šťávy s vodou, džusu nebo červeného vína, vršek překryjte potravinářskou fólií, gumičkou upevněte a do fólie udělejte špičatou špejlí dírky. Octomilky se jimi dostanou dovnitř, ven už ale netrefí a v tekutině se utopí.

Pozor na neumyté nádobí

Kromě ovoce si kvasné mušky libují ve zbytcích nápojů, jako jsou mošty, džusy, pivo, víno a další. Nikdy proto nenechávejte stát na stole nebo v kuchyni nedopité sklenice, ale ani prázdné plechovky a lahve. Použité sklenice vždy okamžitě vypláchněte a až pak je dejte do dřezu nebo myčky.

Vyčistěte odpad i koš

Pokud máte pocit, že jste již udělali vše, ale přesto se octomilek nemůžete zbavit, vyčistěte odpad ve dřezu a také odpadkový koš. I na těchto místech se totiž tyhle malé potvůrky často množí. Na sifon v kuchyni použijte buď čistič odpadů z drogerie, nebo do něj nasypte sáček jedlé sody, zalijte ji octem, nechte asi 10 minut působit a pak propláchněte horkou vodou. Pečlivě také vymyjte koš. Na dno můžete nasypat hřebíček, který mouše nevoní.