ŠIKOVNÁ MYČKA

Vysokotlaké čističe se uplatní v mnoha situacích. Dokonale s nimi omyjete špinavý chodník v zahradě, dlažbu, zámkovou dlažbu i fasádu domu, ale také rodinný vůz či motorku, a to díky proudu vody pod vysokým tlakem. U některých modelů lze do vody dávkovat i mycí prostředek, případně je na výběr z bodového či plošného proudu, jehož šíři lze regulovat. „Myčku“ pořídíte v různých kategoriích, od domácích po profi přístroje. Ceny začínají na částkách kolem 2000 Kč.

Autor: Shutterstock

FOUKAJÍ A VYSÁVAJÍ

Nejen na listí, ale na jakýkoli zahradní odpad třeba po stříhání plotu nemusíte jít s hráběmi. Zahradní foukače ho proudem vzduchu naženou do jednoho místa. Při zařazení zpětného chodu fungují jako vysavače a z hromady ho nasají do připevněného vaku, případně zároveň rozdtí – ideální na kompost. Na výběr jsou přístroje benzinové, elektrické i akumulátorové, ruční či zádové typy, které při práci pohodlně nosíte na širokém ramenním popruhu. Foukač se hodí i v zimě, a to na prachový sníh. Foukač pořídíte už za cca 1500 Kč.

Autor: Shutterstock

NA LISTÍ I SEKAČKA

Pokud vás baví hrabání listí, pak všechna čest. Ale zřejmě víte, jak těžké je zahradu dokonale vyčistit od posledního lístku. Sekačka nebo zahradní traktůrek přitom může posbírat jak to nejhorší, tak úžasně dočistí trávník před zimou. Listí rovnou rozdrtí a posbírají do sběrného koše. Odpad pak snadno zužitkujete na kompostu. Na běžnou zahradu stačí sekačka, traktůrek uvítáte při rozloze zahrady kolem 1000 m2. Sekačky jsou na výběr elektrické, benzinové a akumulátorové, traktůrky od základních modelů až po hotové traktůrkové Rolls-Royce. Traktůrek vyžaduje investici od cca 30

Autor: Shutterstock
000 Kč.

DRTIČE A ŠTĚPKOVAČE

Tyto pomocníky uvítají hlavně ti, kteří připravují palivové dřevo na zimu nebo poctivě prořezávají stromy na zahradě. V obou případech obvykle nastává problém kam s větvemi. Snadno je zlikviduje zahradní drtič nebo štěpkovač. Obojí dokáže zpracovat větve o průměru několik centimetrů. Štěpkovač z nich nadělá drť, kterou posléze můžete použít jako mulč v záhonech, kolem stromů apod. Drtič větve rozseká na drobné špalíky, které se snáz skladují – necháte je proschnout a lze s nimi topit. Cena těchto strojů začíná na cca 3 000 Kč.

Autor: Shutterstock

HRÁBĚ JSOU TAKY TŘEBA

Ať už si vezmete na pomoc jakéhokoli sofistikovaného pomocníka, bez hrábí to na zahradě asi beztak nepůjde. Na hrabání listí jsou nejvhodnější lehké hrábě s doširoka rozevřenými prsty, které mohou být vyrobené z plastu nebo kovu. Plastové provedení nabízí snadnou manipulaci a odolnost proti zlomení, na souběžný úklid trávníku po provzdušňování– vertikutaci, jsou vhodnější hrábě kovové.