Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

9 exotických rostlin, které se dají pěstovat doma v obýváku

/
  • Citrusy můžete pěstovat i v obýváku.
    Citrusy můžete pěstovat i v obýváku. (Shutterstock.com)
    28. února 2016 ● 06:00

    Mezi nejoblíbenější domácí exoty patří citrusy. Není nad to, když si aromatický žlutý plod před namačkáním do čaje utrhnete čerstvý. I když jsou zimy mírné, dobré podmínky venku nevytvoříme, ale v zimní zahradě nebo vhodně vybrané světlé místnosti v bytě ano. A citrusy nejsou jediné exotické rostliny, které můžete doma pěstovat. Jak na ně, aby se jim dařilo?

  • 1.

    Banánovník

    2445255:gallery:true:true

    V květináči se vyšplhá do výšky až 80 centimetrů. Potřebuje dostatek světla, ale ne přímé sluneční záření. Prosperovat bude i v polostínu. V zimě by teplota neměla klesnout pod 15 °C. V sezoně je možné ho letnit a je třeba každé dva týdny hnojit tekutým hnojivem, v zimě spíše výjimečně. Ideální je teplota okolo 20 °C.

  • 2.

    Echmea

    aechmea
    Autor: Shutterstock.com

    Dorůstá do výšky až 30 cm a nejlépe jí bude na světlém stanovišti, ale zvládne i polostín. Důležitá je pravidelná zálivka nejen do květináče, ale i do listové růžice. Prosperuje ve vysoké vzdušné vlhkosti, proto je dobré ji rosit. V zimě by neměla být při nižší teplotě než 16 °C. V sezoně je třeba jednou za dva týdny hnojit. 

  • 3.

    Kávovník

    Kávovník je velmi nenáročná rostlina.
    Autor: Shutterstock.com

    Oblíbená rostlina, která netrpí na škůdce ani choroby. V zimě potřebuje teplotu nad 16 °C, jinak jí postupně zežloutnou a pak i opadají listy. Důležitá je v zimě dostatečná vlhkost. Nedostatečná se projeví zasycháním a hnědnutím okrajů listů. Pomůže časté rosení vlažnou měkkou vodou. V únoru nebo březnu je dobré rostlinu přesadit do o číslo většího květináče.

  • 4.

    Pomerančovník čínský

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Oblíbená rostlina, které se dobře daří v propustné půdě. Důležitá je drenáž z keramzitu nebo štěrku, jinak hrozí přemokření a uhnívání kořenů. Při správné péči se úrody dočkáte za dva až tři roky. V sezoně přihnojujte jednou za týden speciálním hnojivem na citrusy a pravidelně zalévejte.

  • 5.

    Kantonský citronovník

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kantonský citronovník je jeden z nejplodnějších citrusů, protože už i malé rostliny (uvádí se i dvouleté) bohatě kvetou a plodí. Je to kříženec mandarinky a citronovníku. Chuťově připomíná nejvíc limetky. Je velmi odolný, takže v bytech dobře prosperuje. Zvládá i nedostatek vláhy a neohrožuje ho zasolení substrátu.

  • 6.

    Asparágus

    Asparagus
    Autor: Shutterstock.com

    Střapatý krasavec původem z Jižní Afriky. Velmi odolná pokojovka. Hodí se i pro zapomnětlivce, protože mu proschnutí substrátu nevadí a nevyžaduje ani vysokou vzdušnou vlhkost. Dorůstá do výšky až jednoho metru. V zimě je mu dobře v teplotě od 10 do 15 °C. Asparágus snese v pohodě slunce i polostín a pozor: jeho plody jsou jedovaté.

  • 7.

    Bambusová palma

    ---
    Autor: Shutterstock.com

    Nejlépe prosperuje na stanovišti s jasným rozptýleným světlem, ale zvládne i polostín. V zimě je jí nejlépe v teplotě nad 7 °C a s omezenou zálivkou. V chladu potřebuje suchý vzduch. Od jara ji pravidelně zaléváme a jednou za dva týdny hnojíme.

  • 8.

    Kurkuma

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Exotická kráska původem z jihovýchodní Asie, jejíž kořen je znám jako zázvor, také zaslouží pozornost. Dorůstá do výšky metrz a kvete fialovými až růžovými květy. Při vhodných podmínkách vydrží květ až tři měsíce. Potřebuje přímé slunce a hojnou zálivku. Na zimu je dobré rostlinu umístit na světlé a chladné stanoviště.

  • 9.

    Fitónie, Hadí kůže

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tato plazivá bylina pochází z tropických deštných pralesů Jižní Ameriky. Charakteristické jsou pro ni drobné listy s výraznou barevnou žilnatinou. Je stínomilná, proto ji chraňte před sluncem hlavně v létě. Substrát by neměl nikdy zcela vyschnout. Pak to poznáte podle zkroucených listů. Při přelití listy naopak žloutnou. Voda na zálivku nesmí být studená a postarejte se i o vysokou vzdušnou vlhkost rosením. V zimě rostlina potřebuje minimálně 15° C.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy