K samotné přípravě budete potřebovat v první řadě samozřejmě květiny. Ty si nařezejte nejlépe ráno, když ještě nesvítí moc slunce, a dávejte je rovnou do vody. Vybírejte květiny, na kterých vidíte ještě nerozkvetlá poupata, aby vám vydržely co nejdéle.

Jednotlivé stonky důkladně očistěte, aby vám malé lístky nezahnívaly ve váze.  Pokud si vyberete růže, pomozte si zahradními rukavicemi k odstranění trnů.  Bára svou aranž začala s nevěstiným závojem, který má drobné kvítečky a tím vytvoří objem a zároveň konstrukci pro celou květinu. Květiny skládejte do vázy pravidelně a vázu si klidně několikrát obejděte nebo otočte, abyste viděli, jak vypadá ze všech stran. Při výběru květin dbejte nejen na to, aby ladily navzájem barevně a velikostí, ale aby ladily i k  k váze.

Stonky ještě jednou lehce zastřihněte, abyste měli jistotu, že se květiny budou moct napít vody.Pokud možno vyměňte květinám vodu každý den a pokaždé i zastřihněte stonky. Doma si pro svou aranž vyberte místo, kde ideálně nesvítí přímé slunce a není moc velké horko. Životnost celé aranže prodlouží i to, když vázu s květy přesunete na noc do chladnějšího prostředí.