Hydroponie je moderní způsob pěstování okrasných rostlin, které přispívají ke zvyšování vzdušné vlhkosti a jsou významným regulátorem škodlivin ve vzduchu. Její největší předností je to, že je čistá a hygienická, není zde žádná organická složka, a proto ani nedochází k rozkladu, neuvolňují se spory do vzduchu. Obzvlášť alergici budou vděční, když v jejich pokojích budou hydroponické rostliny. Využít se dají také v nemocnici či v kancelářích, hotelích, recepcích, interiérech bank a jiných veřejných prostorách,“ říká odborník Martin Matouš.

Video
Video se připravuje ...

Martin Matouš hovoří o pěstování rostli pomocí takzvané hydroponie Prima TV


Podstatou hydroponie je pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku, kde upevňovací funkci plní takzvaný keramzit, což je jílový granulát expandovaný při vysokých teplotách. Ten fixuje rostlinu a z jeho povrchu rostliny přijímají vodu a živiny. Dá se v ní pěstovat všechno – daří se v ní kaktusům, sukulentům stejně jako i bažinným rostlinám.

V podstatě je můžeme sesadit všechny do jedné nádoby a ony vedle sebe porostou, aniž bychom je museli pravidelně přesazovat či si lámat hlavu s tím, jak kterou zalévat. „Pro rostlinu je nejpodstatnější přístup vzduchu ke kořenům, což keramzit zajišťuje po celou dobu života rostliny. Další věc je sucho na kořenový krček, což keramzit opět zajistí, neboť zálivka proteče dolů,“ vysvětluje pan Matouš, proč není dokonce ani nutné zalévat každou rostlinu zvlášť.

...
Autor: Prima TV

„Protože pěstujeme rostlinu bez půdy, tedy bez té organické složky, která přináší spoustu důležitých látek, musíme rostlinám poskytnout výživu,“ upozorňuje odborník a přidává své tipy: „To můžeme udělat buď klasicky tekutým roztokem plného hnojiva, který si koupíme v jakémkoli obchodě, nebo dnes již jsou nová, moderní iontovýměnná hnojiva.“ Pytlík s hnojivem se jednoduše vloží pod rostlinu a při každé zálivce se uvolní živiny, tedy jako bychom pokaždé pohnojili.

...
Autor: Prima TV
A jak funguje přesazení rostliny z hlíny do hydroponie? Je to až překvapivě snadné. Nejprve pečlivě odstraníme organický substrát, tedy setřepeme rukou hlínu z kořenů rostlinky, poté opláchneme vodou a dočistíme. Zbytečně dlouhé kořeny můžeme zastřihnout.

Pak už jen vybereme velikostně nejvhodnější pěstební nádobu s otvorem pro vodoznak, který ukazuje hladinu živného roztoku, vložíme do ní očištěnou rostlinu a zasypeme keramzitem. Takto připravenou rostlinu vložíme ještě do nějakého dekorativního obalu. „Podíváme-li se důkladněji, zjistíme, že květina v keramzitu nedrží příliš pevně. Jak však bude postupně zakořeňovat, zpevní se. Když si za několik měsíců vyzkoušíme její pevnost, měla by být naprosto stabilní, což je i známkou toho, že se převod z hlíny do keramzitu zdařil,“ uzavírá Martin Matouš.

Celý pořad a další tipy – například na pěstování truhlíkových rostlin – uvidíte dnes 10. dubna 2016 v 11.55 na Primě.