Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pěstování orchidejí od A do Z: Přestaňte je rosit a dejte je na správné místo!

/
  • (Shutterstock.com)
    28. července 2016 ● 13:00

    Pěstování orchidejí je stále obestřeno zvláštním tajemstvím, které nezkušené pěstitele láká i odrazuje. Ale tyto královny pokojovek jsou rostliny jako každé jiné. Když jim dáte to, co potřebují, budou vám dělat společnost řadu let.

  • 1.

    Jak si ji vybrat?

    Autor: Facebook/botanická zahrada hl. města Prahy

    Už sám nákup orchideje je zásadní kvůli tomu, aby vám v bytě vydržela mnoho let.

     

    • Rostlinu si dobře prohlédněte. Listy by měly být zelené, lesklé, nepoškozené a nepovadlé. Vrchní list by měl být stejně velký jako ten pod ním. Skvrny mohou značit napadení chorobou.

     

    • Každá rostlina by měla být označena přesným názvem a případně i etiketou se specifikací nároků na pěstování.

     

    • Substrát v nádobě by měl být lehký, nikdy přemokřený a bez skvrn na povrchu.

     

    • Kořenový systém by měl být rozvinutý. Kořeny by měly být nepoškozené, ty zdravé mají šedou barvu a zelené špičky. Také nasazená poupata nesmějí být zažloutlá nebo hnědá. Při výběru myslete na to, že orchideje špatně snášejí změnu prostředí. Nasazená poupata mohou snadno opadat.
  • 2.

    Dejte ji do karantény

    Autor: Shutterstock.com

    Novou rostlinu nechte vždy nejméně měsíc v karanténě, aby náhodou neohrozila ty, které už máte doma. Může být napadena, i když to na ní není zatím vidět. Problém se většinou projeví až při změně režimu nebo nějaké pěstitelské chybě. Do 14 dní se vylíhne většina škůdců a objeví se většina hub. Když nováčka příliš brzy umístíte v blízkosti stávajících květin, snadno můžete přijít o celou sbírku. Takhle budete mít šanci zakročit.

  • 3.

    Kam ji umístit?

    Autor: Shutterstock.com

    Není to žádný rébus ke složitému řešení. Moderní hybridy orchidejí jsou vypěstovány tak, aby jim bylo dobře u okna. Nejlepší světelné podmínky pak poskytují okna situovaná na jih a východ. Přes poledne nebo v parných dnech je dobré rostliny přes poledne přistínit žaluziemi, aby je slunce nepopálilo.

  • 4.

    Pozor na rozestupy!

    Autor: archiv

    Jednotlivé rostliny by se neměly dotýkat, aby mezi nimi mohl dobře proudit vzduch. Stejně by listy neměly doléhat na sklo, na kterém se sráží vlhkost. Rostliny by pak mohla napadnout plíseň šedá. Když je světla v zimě málo, můžete si pomoci zářivkami. Řada zkušených pěstitelů si je připevňuje přímo do okna.

  • 5.

    Jak je zalévat?

    Autor: Shutterstock.com

    Voda z vodovodu je tvrdá a obsahuje hodně solí. Když s ní zaléváte, tak se voda odpaří, ale soli zůstanou. Začnou se srážet nejen na substrátu, ale i na kořenech. Vodní kámen je obalí podobně, jako to znáte u varné konvice. Ideální je používat měkkou vodu, nejlépe dešťovou. Správný orchidejář si ji na zimu schová do PET lahví nebo do sudu ve sklepě. Když ji nemáte, trochu pomůže vodu převařit. Tím se část vodního kamene vysráží. Další možností je míchat vodu z kohoutku s destilovanou v poměru 2:1.

  • 6.

    Nerosit!

    Autor: Shutterstock.com

    Častou začátečnickou chybou při pěstování orchidejí je rozprašování vody přímo na rostliny. Orchideje sice potřebují vlhký vzduch, jak to mají ve volné přírodě, ale tam je i vítr, takže rychle oschnou. Když je v bytě na listech voda moc dlouho, může to zapříčinit rozvoj houbových chorob. Pokud chcete zvýšit vlhkost dlouhodobě, tak jsou dobrým řešením odpařovač, velká mísa s vodou nebo fontánka.

  • 7.

    Hnojení

    Autor: Archiv

    I když jsou orchideje až neuvěřitelně skromné, přísun živin potřebují. Substráty pro orchideje většinou žádné živiny neobsahují, proto je potřeba dodat je zálivkou do substrátu nebo přímo na list. Nejvhodnější je kombinovat obě tyto formy. Pro substrát jsou vhodná především speciální kapalná hnojiva pro orchideje s obsahem dusíku (N), fosforu (P) a draslíku (K), která přidáte třeba do vody v kbelíku při namáčení. Další možností jsou dlouhodobá hnojiva v tyčinkách, která působí dva měsíce. Na podzim a v zimě, kdy jsou dny kratší a rostlina méně roste, je vhodné intervaly hnojení prodloužit.

  • 8.

    V čem je pěstovat?

    Autor: Shutterstock.com

    Rostliny, které se pěstují v substrátu, je dobré dávat do průhledných květináčů s otvory na dně. Stačí i menší, protože mají za úkol hlavně rostlinu ukotvit. Když je chcete dát do ozdobného obalu, musí mít uvnitř vyvýšený střed, aby nemohl květináč dosednout na dno a stát ve vodě. Další možností je mít orchideje, které spouštějí stvoly s květy k zemi v závěsných koších. Ty ale musí mít dostatečně velké otvory.

     

  • 9.

    Jak vybrat substrát?

    Autor: Shutterstock.com

    Čas od času je zapotřebí orchidej rostoucí v substrátu přesadit. Není to nic složitého. „Substrát musí být hrubý, aby kořeny mohly dýchat,“ radí Jan Ponert z botanické zahrady v pražské Troji. „Když bude příliš jemný – jako ten na obyčejné rostliny – orchideje zadusí. Můžete použít hrubou mulčovací kůru, do které lze přidat mech, aby v příliš suchých bytech držel vlhkost. Problém je, že rostliny potřebují i určité pH a kůra nemá stejnou kyselost. Když kůru nalámete rovnou ke květině, tak ji to může i zabít. Je lepší nechat kůru chvíli na hromadě, aby se kyselost srovnala, nebo ji povařit ve vodě. Nejlepší je kůra z borovice, modřínu a jedle,“ vysvětluje Jan Ponert.

  • 10.

    Jak přesazovat?

    Autor: Profimedia.cz

    Velmi opatrně rostlinu vyndejte, abyste nepoškodili kořeny. Zdravé rostliny mají stříbřitě zelenavý kořen se špičkou na konci. Odumřelé a uschlé části odstřihněte. Když ustřihnete nebo ulomíte zdravý, raději ránu zasypte skořicí. Rostlinu dejte do nového substrátu a dobře ji ukotvěte. Pak ji zalijte nebo dejte do kbelíku s vodou.

Přidat názor
Počet komentářů: 4

kasandra226: Orchideje pěstuji v umělohmotném,průsvitném květináči, do kterého po stranách jsem horkou jehlou na špízy vypálila co nejvíce dírek,aby substrát větral. Do květináče jsem nasekala kůru ze stromu - nahrubo, do té jsem je ihned po zakoupení přesadila. Zalévám je tak, že do většího hrnce napustím vlažnou vodu z vodovodu, přidám do této vody Hoštické hnojivo na rododendrony-tekuté a zamíchám. Nejprve listy orchideje osprchuji vlažnou vodou ve dřezu a pak je vložím asi na dvě hodiny s celým květináčem do připraveného roztoku v hrnci. Poté okapu. Zalévám jen velmi málo - cca 1x za 14 dnů do misky,nerosím.Mají rády vlažnou sprchu.Přes zimu moc nezalévat, ani jiným způsobem nezavlažovat. Nechat vždy pořádně proschnout substrát-teprve tehdy nasazují na květ. Jsou-li listy vrásčité - přestat zalévat. Obecně mají rády teplo a sucho. Kvetou mi nádherně - na jednom stvolu i 30 květů.

(10. 11. 2016 14:04)

kubikova43@...:  Orchidejí mám doma přes 300 a energií mě určitě nabíjejí. Nic mě neudělá větší radost, než být u nich a pozorovat je

(26. 10. 2016 17:10)

honza46: Ano, někde se to píše, ale např. podle čínského feng shui si právě máte orchideje doma pořídit pro nabití energie. Bohužel všemu se nedá věřit.

(05. 09. 2016 08:46)

ferryx: Nepěstujte orchideje, přináší nagativní energii.

(28. 07. 2016 16:46)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy