Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Čím teď osázet truhlíky, aby zdobily okna a balkony až do zimy

/
  • Zkombinujte třeba chryzantému s vřesem a libavkou poléhavou. Aranžmá pak můžete doplnit dekorativní tykví.
    Zkombinujte třeba chryzantému s vřesem a libavkou poléhavou. Aranžmá pak můžete doplnit dekorativní tykví. (archiv TV Prima)
    14. října 2016 ● 06:00

    Nádherně rozkvetlé truhlíky hýřící všemi barvami mají už bohužel svůj čas za sebou. Letničky s přicházejícím podzimem odkvetly a ztratily veškerý svůj půvab. Je nejvyšší čas se jich zbavit. Přesto ale vaše okna, balkóny a terasy nemusejí zůstat až do příštího jara prázdné a ponuré. Sortiment podzimních rostlin je až překvapivě bohatý a pestrý. A dají se skvěle kombinovat. Poradíme vám, které druhy vybrat, aby vám vydržely až do prvních mrazivých dnů.

     

  • 1.

    Chryzantémy

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nejvděčnější podzimní květinou, která dlouho a bohatě kvete, je chryzantéma neboli listopadka. V nabídce je mnoho barev od světle růžové, zářivě žluté, přes sytě čajovou, až po temně šarlatovou. K výsadbě do truhlíků vybírejte raději nízké druhy, ať už s drobnějšími květy nebo ty velkokvěté. Vydrží vám tam až do listopadu. Výhodou je, že je seženete nejen v zahradnictvích, ale i v květinářstvích, a dokonce i ve větších supermarketech. Navíc nejsou vůbec drahé a na metrový truhlík bohatě stačí tři až čtyři rostliny. Takže investice do podzimní výzdoby oken či balkónů nebude vůbec vysoká. Spodek truhlíku pak můžete vyplnit břečťanem, krásnohlávkem nebo libavkou poléhavou.

     

    Praktické rady, jak chryzantémy pěstovat, najdete ZDE >>

     

  • 2.

    Macešky

    Autor: Shutterstock.com

    Truhlík skvěle rozzáří i macešky. Možná vás to překvapí, ale tyhle na první pohled křehké krásky v pohodě přečkají i mráz. Dokáží se vypořádat i s teplotou kolem minus pěti stupňů. A i když teplota klesne níže, rostlina se brzy zotaví a znovu vykvete. Jejich obrovskou výhodou je široká paleta barev. Pořídit je můžete v bílé, žluté, růžové, červené až karmínové, purpurově fialové či odstínech modré a fialové. Navíc jako jedny z mála květin dobře snášejí i přesazování v době, kdy kvetou. Pozor ale, macešky nemají rády přímé sluneční světlo a jsou citlivé na vodu. Potřebují ji mít tak akorát. Určitě byste je neměli přelévat, ale nesvědčí jim ani přílišné sucho, a to ani v zimních měsících.

  • 3.

    Vřesy a vřesovce

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Dalšími vděčnými a neméně oblíbenými podzimními rostlinami jsou pak vřesy a vřesovce. Rostliny obsypané drobnými zvonečky v bílé, růžové, fialové nebo červené barvě přečkají i první mrazy. A dekorativní jsou, i když pak uschnou. Z jejich květů se tak můžete těšit i v době, kdy je vše kolem pokryté jinovatkou. 

     

  • 4.

    Libavka poléhavá

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Do podzimních truhlíků a misek se skvěle hodí i tato vřesovištní rostlina. Libavka je totiž právě teď obsypána zářivě červenými kulatými plody, které na rostlině vydrží až do jara. Ty v kombinaci s drobnými oválnými zelenými listy, které v tomto období mají navíc bronzově načervenalý nádech, vypadají nádherně. Pořídit se dají ale i vyšlechtěné druhy s bílými, světle růžovými nebo dokonce modročernými bobulemi. Jde o půdokryvnou keříkovitou rostlinu, která skvěle vyplní spodní část truhlíku pod vyššími rostlinami. Stejně jako vřesy a vřesovce však potřebuje kyselejší půdu.

     

  • 5.

    Břečťan

    ...truhlíky;
    Autor: shutterstock.com

    Pokud chcete vytvořit v truhlíku převis, sáhněte po plazivém břečťanu. Ten skvěle doplní jakoukoliv skladbu rostlin v nádobě. Jeho šlahouny visící volně dolů z truhlíku  vypadají opravdu krásně. Navíc vydrží zelený celou zimu. A už dávno neplatí, že to musí být ten původní divoký. Existuje mnoho kultivarů. Výběr velikostí, tvarů a barev listů je tak opravdu široký.

     

  • 6.

    Dekorativní zelí

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Spoustu parády nadělá i okrasné zelí. Nejenže má nádherné podzimní barvy, ale samo o sobě je skutečně dekorativní. Listy jsou nejen zajímavě tvarované, ale různě kudrnaté, střapaté a zajímavě tvarované. Dohromady pak tvoří růžici, která připomíná květ. Barevná škála sahá od sněhově bílé až po temně fialovou. Okrasné zelí je plně mrazuvzdorné, takže ho nezničí ani první mráz. Snese teploty i kolem minus deseti stupňů Celsia.

     

  • 7.

    Trávy

    ...
    Autor: shutterstock.com

    V podzimním květinovém aranžmá by neměly chybět ani okrasné trávy, jejichž dlouhé jednobarevné listy nízké rostliny skvěle doplní. Hodně používané jsou například různé druhy ostřic, především ty se žlutozelenými listy, krásně vypadá červená imperáta, jejíž zbarvení s přicházejícím podzimem ještě sílí. Dalšími vhodnými travinami jsou ovsíř vždyzelený, ozdobnice čínská nebo třeba kostřava popelavá.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy