Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak na čistá okna? K oslnivému lesku pomůžou staré noviny, papírové utěrky nebo jelenice!

/
  • Jak na mytí oken?
    6. prosince 2016 ● 06:00

    Mytí oken je činnost, která je spjatá s předvánočním úklidem. Poradíme vám pár triků, které vám jinak celkem otravnou činnost usnadní.

  • 1.

    Rámy na ráně

    Teplou vodou a saponátem, klidně (a možná nejlépe) obyčejným jarem, omyjte rámy. Pozor! Nedělejte to naopak, nebo si čistá skla zase zašpiníte! Pokud máte rámy plastové, můžete je otřít houbičkou, hadříkem nebo starými silonkami. V případě, že je zašpinění vyšší, nechte plastové rámy klidně odmáčet, nic se jim nestane.

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Ocet a pudink

    Osvědčená babská rada praví, že trocha octa do teplé vody udělá zázraky. Odmašťuje, dodává lesk, ale bohužel také dvakrát nevoní. Stejně působí i silný alkohol, ale na mytí okna slivovicí asi moc z nás peníze nemá… Dobrou službu odvede i lžíce pudinkového prášku rozmíchaná ve vodě.

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Fóbie z fólie

    Pokud máte na oknech fólie, buďte opatrná jen na to, abyste k mytí nepoužívala nic ostrého nebo přípravky obsahující drobná zrníčka. Fólie by se tím poškodily. Jinak postupujte úplně stejně jako u mytí obyčejných skel.

     

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Lesk jako blesk

    Jak dosáhnout oslnivého lesku okenních tabulí?  Možností je několik - staré noviny, kuchyňské papírové utěrky nebo jelenice. Lešticích přípravků je k dispozici mnoho druhů ve srovnatelné kvalitě. Na okenní tabulky nastříkáte lešticí přípravek a vytřete je dosucha. Dávejte pozor, ať nepoužijete „chlupatý“ hadřík. Chloupky byste pak dostávala z oken hodiny.

    Při mytí oken začněte rámy a pak se teprve pusťte do skel. Neocenitelným pomocníkem je při tom stěrka.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Vivat stěrka!

    Gumová stěrka vám ušetří obrovskou spoustu času. Nešetřete na ní a ověřte si, že je gumová část pevná, pružná a rovná. Podle toho pak bude klouzat po oknech. Můžete zvolit i stěrku s jednou molitanovou (houbičkovou) částí, nebo dokonce i teleskopickou rukojetí, abyste po oknech nemusela lézt, ale umyla je pohodlně ze země. A na podlahu pod okna nezapomeňte dát hadr, ať si ji zbytečně neupatláte.

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Umyjte si nad tím ruce

    Já bohužel patřím k těm ženám, které vynaloží více času na to, aby vymyslely, proč okna zrovna teď mýt nemůžou, než by je stálo vzít kýbl a hadr a udělat to rovnou. Zajímala jsem se tedy i o to, kolik stojí mytí oken od úklidové firmy.
    Průměrně se dá počítat cca s 10 korunami za metr čtvereční. Záleží ale dost na tom, jaké přípravky daná firma používá a zda například myje i parapety, věší záclony a podobně.

    Video
    Video se připravuje ...

    Je v pořádku vést děti od malička k tomu, aby vám pomáhaly. I když to většinou znamená, že vám práci spíše přidelají. Youtube.com/Kyoot Kids

Přidat názor
Počet komentářů: 4

Josef124: Mně je třeba úplně jedno, jestli jsou okna dokonale čistá, nebo je na nich nějaká šmouha. Stejně párkrát zaprší a okna jsou znovu špinavá. Mě spíš zajímalo, když jsme si plastová okna kupovali, jestli jsou ekologická http­s://ww­w.na­zele­no.cz­/jsou-plastova-okna-ekologicka/ , abych se ujistil, že jsou plastová okna dobrá volba.

(11. 06. 2019 07:13)

jiri novotny: Nechápu proč bych měl čistá okna ještě otírat novinami nebo jelenicí.

(11. 12. 2016 19:59)

snehulak: Neblbněte! Staré noviny kvůli tomu neshánějte. K oslnivému lesku pomohou stejně dobře i nové !

(07. 12. 2016 15:48)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy