„Do Vánoc nám zbývá pár dní, proto budeme připravovat svícen, a to trošičku jiným způsobem,“ říká florista Zbyněk Rulíšek z květinářství Belles Fleures. Tento netypický adventní svícen se bude vyjímat na každém stole. Budete na něj potřebovat dřevěnou krabičku, zelenou aranžovací hmotu, 3 bodce na kónické svíčky, 3 kónické svíčky, větvičky z jehličnanů, nůžky, lepicí pistoli a štípačky na dřevo. Na dozdobení využijte větvičku cesmíny neboli ilex, živý květ orchideje, ozdobný stříbrný nebo zlatý drátek, sušené plody jablek nebo citrusů, šišky, průhledné kamínky, skořici, třpytivé hvězdičky a islandský mech.

Zelenou aranžovací hmotu je třeba nejprve namočit. Stačí ji ponořit do předem napuštěné vody a chvilku ji nechat vodou nasát. Dále vložíme aranžovací hmotu do dřevěné krabičky a pokračujeme v zapichování bodců do hmoty. Bodce zapichujeme blíž k sobě a pouze v jedné části, následně do nich vložíme svíčky. Pokračujeme v aranžování větviček, a to od obou okrajů směrem do středu ke svíčkám. Větvičky zastřihujeme nakrátko, ale aby se daly zapíchnout do hmoty. Použít můžeme větvičky z různých jehličnanů, jako jsou cypřiš, túje nebo jedlička. Nemusíme je dávat příliš k sobě ani kolmo, o vše se postará drátek, který budeme dávat později. Tím je zelený základ hotový, pouze ho uzavřeme ozdobným drátkem. Drátek si protáhneme mezi svíčkami a uvážeme, s drátkem pokračujeme ve zdobení tím, že celý svícen obmotáme, což nám stáhne větvičky. S drátkem se opět vrátíme obmotáním až ke svíčkám, kde drátek ukončíme.

Pokračujeme zdobením. Vezmeme si větvičku cesmíny, kterou zkrátíme a zapíchneme zkosa do hmoty, ustřižený konec větvičky zapíchneme na druhé straně a vytvoříme tak falešný konec. Větvičku můžeme přichytit ještě ozdobným drátkem, aby neupadla. Ke svíčkám vpíchneme zešikma květ orchideje, který nejprve vložíme do ampulky, díky čemuž vydrží déle čerstvý. Dále mezi větvičky začneme lepit sušené plody jablek nebo citrusů, které si přestřihneme napůl, a lepidlo nanášíme pouze na jejich hranu a pokračujeme s dalšími doplňky, jako jsou šiška, kamínky a hvězdičky.  Pozor si dáváme na to, abychom nezapomněli ozdobit obě strany svícnu. Nalepit můžeme i skořici, která nám byt krásně provoní.

Nyní přecházíme na konečné úpravy. Větvičkami přikryjeme části bodců, které jsou stále vidět, a na vyplnění prostoru mezi svíčkami použijeme islandský mech, který se nemusí ani lepit.