„Jednou z takových jarních zdravotních bylinek, které jsou ovšem zároveň i velice chutné, je například medvědí česnek,“ říká zahradník Jakub Krulich. „Ten léčí nejen běžné nachlazení, ale také vodnatelnost a problémy s oběhovým systémem.“

Je to ovšem tzv. hajní rostlina, což je znamení, že roste v polostínu a ve stínu, ve vlhké a humózní zemině a na balkonu či na okenním parapetu na přímém slunci nám tedy zaručeně neporoste.

V truhlíku na okně lze s úspěchem a celoročně pěstovat bylinky exotického původu, konkrétně například méně obvyklé rostliny pocházející z jižní Afriky: divoký česnek neboli tulbaghie.

„Jsou to krásné, dekorativní rostlinky, které mají skvělou, výrazně aromatickou chuť,“ vyzdvihuje přednosti pokojového česneku odborník a pokračuje: „Nasekané nadrobno se používají do pomazánek, salátů, polévek a všude tam, kam česnek patří. Můžeme je navíc pěstovat jako přenosné rostliny, tedy na zimu je uklízet domů, přičemž rostlina přirůstá i v zimě, a tak si čerstvých listů můžeme užívat i v zimním období.“

Video
Video se připravuje ...

Česnekové a cibulové bylinky: Které jsou léčivé a které skvěle chutnají? Prima TV/BPŽ

Vedle osvědčené klasiky, jakou je pažitka s kulatými, dutými listy, doporučuje pan Krulich pro domácí pěstování také například tzv. česneko-pažitku (Allium tuberosum), která má ploché listy, chuťově je ostřejší s výrazným aroma česneku.

„Pěstuje se podobně jako pažitka, tedy ve výživné zemi a na plném slunci,“ vysvětluje zahradník s tím, že v létě vykvétá nádhernými bílými květy, které se používají i jako dekorace do kytic. „Celá rostlina je jedlá, včetně květů a pacibulek. V tradiční čínské medicíně se používá jako čisticí bylinka, léčí ledviny a játra, a utrženým listem se dá dokonce ošetřovat poštípání od hmyzu.“

Pozornosti všech nadšenců a milovníků česnekových a cibulových bylinek by neměla ujít ani poschoďová nebo též egyptská cibule (Allium fistulosum viviparum), kterou s oblibou pěstovaly již naše babičky a nazývaly ji také kráčející, zimní či chytrá cibule.

„Tato cibule ovšem nekvete, ale vytváří pacibulky. Na jaře můžeme konzumovat její mladé listy nebo později ony pacibulky, které se jedí nejen začerstva, ale také se nakládají. Je to taková lahůdková cibulka,“ uzavírá svá doporučení Jakub Krulich.

 

Celý pořad Váš Prima receptář sledujte v neděli 30. dubna v 11:45 na Primě.