Žádná domácnost se bez něj neobejde. Je praktický, lehký, složený nezabere téměř žádné místo. Řeč je o skládacím sušáku na prádlo. Využívá ho většina z nás. Ať už proto, že nemáme k dispozici zahradu, lodžii, nebo třeba jen nechceme, aby nám natažené šňůry plné vlajícího vlhkého ošacení překážely ve výhledu. Ani sušička neřeší všechno, ne každé prádlo do ní smí.Jak však zjistili vědci z australské univerzity, zaděláváme si právě sušením prádla uvnitř bytu či domu na pořádný problém.

 

"Sušení oblečení v interiéru výrazně přispívá k potencionálnímu růstu plísní a rozmnožování roztočů, což má nepříznivý dopad na naše zdraví," řekl australskému serveru KidSpot doktor Nick Osborne, lektor environmentálního zdraví na University of New South Wales a expert na vlhkost.

Výzkumy, které se svými kolegy prováděl, jasně prokázaly, že pobyt ve vlhké domácnosti může nejen zhoršit stav u již diagnostikovaných astmatiků, ale u dosud zdravých jedinců dokonce i astma vyvolat.

doktor Nick Osborne, lektor environmentálního zdraví na University of New South Wales a expert na vlhkost.

Zdroj: http://veda-a-technika.eurozpravy.cz/veda/192116-vesite-vyprane-pradlo-doma-podle-odborniku-delate-velkou-chybu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Máte už plné zuby složitého a nudného skládání triček? Naučte se to udělat třemi jednoduchými tahy. Podle našeho video návodu to zvládne každý. Vyzkoušejte to a už nikdy nebudete trička skládat jinak!

Video
Video se připravuje ...

Naučte se i vy složit tričko za pár sekund! Adam Balažovič/Lenka Chvostová

Nejhorší je situace především v moderních novostavbách, které jsou nedostatečně odvětrávané. Vlhký vzduch zůstává ve vnitřních obytných prostorách a vodní pára se kondenzuje na oknech a stěnách. Podobný problém však může vzniknout i ve staré zástavbě po výměně původních oken za nové.

Mohou plísně za astma? 

"Biologickým faktorům, jako jsou plísně, které mají negativní dopad na zdraví, se na takových místech daří. Vlhkost je totiž pro jejich růst stěžejní. Zjistili jsme, že právě vlhkost sama byla dobrým indikátorem rizika astmatu a respiračních onemocnění. Existují i další studie, které ukazují, že vdechnutí spór plísní je spojeno s alergiemi a astmatem," říká doktorka Christine Cowie, vedoucí výzkumná pracovnice univerzity.

Sušení prádla v interiéru je však jen jedním z mnoha faktorů, které mají na vysokou vzdušnou vlhkost vliv. Problémem je však i každodenní vaření a sprchování. Zvláště pokud v malém bytě bydlí víc lidí. V sychravém a deštivém počasí se pak k tomu ještě přidává vlhkost z pověšených bund a kabátů.

"Chcete-li ochránit nejen svůj byt či dům, ale především sebe a další členy rodiny, nezapomínejte v koupelně a kuchyni pravidelně zapínat ventilátory a odsavače páry. A pokud je to jen trochu možné, sušte prádlo raději venku na sluníčku. Když už použijete sušák uvnitř místnosti, ujistěte se, že je prostor dobře odvětraný," dodává doktor Osborne.