Zatímco loni jsme si touto dobou ještě užívali tropických třicítek. Letos jsme rádi za 15 °C a dny bez dešťových přeháněk. Sychravé počasí dokonce zapříčinilo, že začali topit nejen lidé v rodinných domech, ale také plynárny a kotelny, kterým to nařizuje vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu. č. 194/2007 Sb.

Ta říká, že otopné období začíná 1. září a končí 31. května následujícího roku s tím, že tepelná energie se začíná domácnostem dodávat tehdy, když 2 dny po sobě klesne průměrná denní teplota pod 13 °C, a pokud se nedá následující den očekávat zlepšení počasí. Stejná pravidla samozřejmě platí, i když se náhle oteplí. Vytápění se omezí nebo zcela přeruší pouze v případě, že průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném lokalitě vystoupí nad hranici 13 ° C, a to dva následující dny po sobě.

Topím plynem, je třeba se obávat vysokých účtů?

Dobrou zprávou je, že cena plynu za m³ oproti loňsku mírně klesla. U některých dodavatelů i o více než 2 Kč. Nejvíce tak v letošní topné sezóně vydělají ti odběratelé, kteří si už během léta udělali průzkum trhu, zjistili, kdo je aktuálně nejlevnější a začali řešit změnu dodavatele. Díky tomu budou šetřit téměř od prvního dne topné sezóny.

Nebyli jste tak prozřetelní? Nezoufejte. Na změnu dodavatele ještě není pozdě. Využijte kalkulačku cen plynu, najděte si nového dodavatele ještě dnes a papírování nechte na odbornících. Na trhu existuje spousta společností, například Ušetřeno.cz, které za vás kompletně celý proces změny vyřídí, a vy si tak nemusíte dělat s ničím vrásky.  

Odběratelé elektřiny by se měli mít na pozoru

Cena elektřiny je prozatím velkou neznámou. Ačkoliv oproti minulému roku jen mírně stagnovala, odborníci si netroufají predikovat, jaký bude její další vývoj. Aktuálně totiž energetické společnosti nakupují elektřinu na příští rok o deset až dvacet procent dráž, než tomu bylo loni. S největší pravděpodobností si tedy příští rok koncoví odběratelé připlatí. O kolik, na to si ještě budeme muset počkat.

Peněžní škody ale můžete minimalizovat stejně jako v případě plynu správným výběrem dodavatele. Jakmile budou venku nové ceníky pro rok 2018, vrhněte se do analýzy nabízených produktů. Porovnejte si ceny za odebranou elektřinu i různé další poplatky za distribuci atd. Zabere to jen pár minutek a ušetříte i tisíce korun ročně.

Uhlí zdražilo, dřevo se drží v podobné cenové hladině jako loni

Domácnosti topící dřevem mohou za letošní topnou sezónu očekávat podobně vysoké účty jako loni. Tvrdé dřevo, dub, buk nebo jasan, se bude prodávat průměrně za 1 250 Kč za metr krychlový. Levnější měkké, například smrk a další jehličnany, topol nebo bříza, vás vyjdou na něco kolem tisícovky. To jsou téměř totožné ceny jako v roce 2016.

Za metrák hnědého uhlí si ovšem mírně připlatíte. Pokud jste si tedy ještě neudělali dostatečné zásoby, neměli byste příliš dlouho otálet. Je obecně známo, že ceny uhlí v průběhu topné sezóny ještě stoupají.