Věděli jste, že ze zákona potřebujete mít každoročně provedenou revizi spalinových cest, tedy komína a kouřovodů? Právě na tohle většina majitelů krbů zapomíná. Vystavují se ale poměrně vysokému nebezpečí. Od zanesených komínů vzniká celá čtvrtina požárů. Navíc riskujete také otravu oxidem uhličitým.

GALERIE: Podívejte se na netradiční krby. Hezká inspirace! 

Revizi vám provede certifikovaný kominík, který komín zkontroluje a především vyčistí od usazených mastných sazí. Nezapomeňte si nechat vystavit potvrzení, které si pečlivě uložte. A zapamatujte si, že pokud máte rodinný dům, jedna návštěva ročně nestačí. Když krb užíváte v průměru šest měsíců, musíte si kominíka na čištění zavolat dvakrát, pokud ho užíváte celoročně, tak dokonce třikrát za rok.

Krb důkladně vyčistěte

Pokud jste to zapomněli udělat po skončení sezony, pusťte se do toho teď. Odstraňte všechny vyhořelé uhlíky, vymeťte popel, zprůchodněte průduchy a vše pečlivě vyčistěte od nánosů mastných usazených sazí. Pokud máte krb se skleněnými dvířky, vyleštěte je. Použít na to můžete speciální čisticí přípravky, které sklo dokonale odmastí.

Během sezony pak vždy nejpozději jednou za tři až čtyři dny nechte krb úplně vychladnout, z popelníku vyberte všechen popel a ohniště vyčistěte. Použít můžete buď klasické krbové nářadí, v tom případě ale počítejte s prašností, nebo si pořiďte praktický vysavač popela. Studený popel můžete hodit do popelnice, pokud ale máte zahradu, klidně ho přidejte do kompostu nebo nasypte na záhony, kde poslouží jako hnojivo.

Nakupte kvalitní otop

Kvalitu a vlhkost dřeva lidé obvykle hodně podceňují. Výběr použitého otopu ale ovlivní nejen to, jak dobře bude hořet, ale i to, jak často budete muset krb čistit. Pro topení v krbu se nejlépe hodí tvrdé dřevo, jako je buk, dub, topol, bříza, habr, lípa a kaštan. Hoří pomaleji a prohoří důkladně, takže je produkce popela minimální. Dřevo ale musí být v každém případě dostatečně proschlé. Zapamatujte si, že navlhlé či nevhodné dřevo nikdy nebude dobře hořet.

Pro roztápění zvolte naopak dřevo měkké, nejlepší jsou tenké dlouhé třísky. Když už chcete použít podpalovač, pořiďte si ten na přírodní bázi. Prodávají se například podpalovače, které jsou vyrobené z čistě přírodní dřevité vlny. Chemické podpalovače totiž dokážou hodně kouřit, což je nepříjemné nejen v momentě, kdy se snažíte oheň zapálit a celý pokoj je v pár minutách zaplněný kouřem. Podruhé se vám připomenou, když budete pracně čistit a leštit začernalé sklo dvířek krbu.