Správné přezimování citrusů je pro většinu pěstitelů tvrdým oříškem. Obecně citrusy potřebují pro přezimování chladnou světlou místnost s teplotou kolem 10 °C. Pokud takovou možnost nemáte, snažte se alespoň s citrusy nehýbat, dopřát jim stálou teplotu a nezapomínat na občasnou zálivku. Jinak budou reagovat opadem listů, nebo dokonce rostlina uhyne.

Také milujete čaj s citronem? Poradíme vám, jak vymačkat nejen citrony, ale všechny citrusy tak, abyste z ovoce dostali co nejvíce šťávy s co nejmenší námahou. Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Dostaňte z citronů co nejvíce šťávy! Adam Balažovič

Dbejte na přiměřenou zálivku

U citrusů je velmi důležitá četnost a vydatnost zálivky, neboť většina citrusů je citlivá na přemokření substrátu. Přes zimu během chladného přezimování zalévejte jen tak, aby zem neproschla. I když nemáte možnost rostliny přezimovat v chladu a jsou celou zimu v teplém bytě, zalévejte je méně než v létě. Citrusy rovněž potřebují vyšší vzdušnou vlhkost, než v našich bytech bývá, proto si pořiďte rozprašovač. Sníženou vlhkostí vzduchu trpí rostliny zvláště v panelových bytech a na parapetech nad radiátory.

Pro zálivku je nejvhodnější odstátá, dešťová či vychladlá převařená voda. Žádná rostlina nemá ráda studenou vodu, proto by měla mít pokojovou teplotu. Citrusy také citlivě reagují na přebytečnou vodu v misce pod květináčem, proto ji raději vždy vylijte. Množství ani čas zalévání nelze přesně určit. V průběhu roku je spolehlivým vodítkem okolní teplota. Za slunečného a teplého počasí zalévejte víc, když je zataženo a chladněji, raději zálivku omezte. Zásadou je nezalévat v pravé poledne, ale raději ráno a večer, když není slunce prudké.

Pozor na průvan

Citrusy jsou rostliny, které pocházejí z teplých, na slunce bohatých oblastí. Tomu odpovídají i pěstitelské nároky, což jsou teplo, hodně slunce a přiměřeně vlhká půda. To ale neznamená, že tyto rostliny rostou pouze za "tropických" podmínek. Co je však důležité, je vyrovnaný vztah mezi teplem a světlem. V praxi to znamená, že v čím teplejším prostředí citrusy pěstujete, tím více musíte rostlině poskytnout světla.

Při vyšších teplotách a vydatné zálivce v málo osvětlené místnosti citrusy sice rostou, ale vytváří nevyzrálé výhonky, na nichž se těžko dočkáte nějakých plodů. Kam tedy citrus umístit? Nejvhodnější je jihovýchodní nebo jihozápadní okno, kde je během roku optimální teplota. Ovšem pozor, v zimě dohlédněte, aby rostlina při větrání netrpěla průvanem.

Citrusy nejsou náročné na výživu

Citrusy nejsou na zeminu náročné. Můžete je pěstovat ve směsi složené ze zeminy na zahradě, rašeliny, kompostu a písku či ve speciálně namíchaném substrátu pro citrusy. Půdní reakce má být mírně kyselá až neutrální. Ve vegetačním období je dobré citrusy hnojit pravidelně vhodným hnojivem, v němž je dusík, fosfor a draslík v poměru např. 8:6:8.

Pokud se vám zdá, že speciální hnojiva na citrusy jsou drahá, můžete použít i hnojivo na zelené rostliny. Horší než nehnojit je hnojit nadměrně. Pro udržení optimálních hodnot výživy stačí přihnojovat jednou za týden a občas přidat i hnojivo se stopovými prvky.

Kdy přesazovat?

S přesazováním citrusů nemusíte spěchat. Stačí jednou za tři až čtyři roky. Nejvhodnějším obdobím je jaro. V žádném případě to nezkoušejte teď, v období pozdního podzimu, ani v zimě, protože přesazení podpoří růst a rostlina se zbytečně vysílí.

Kdy je ten správný čas rostlinu přesadit, poznáte, když je jí květináč příliš těsný. Nejdříve dejte na dno květináče drenážní vrstvu (štěrk, úlomky hliněných květináčů), doplňte substrátem a mírně zalijte. Po přesazení nevystavujte rostlinu přímému slunci.