Autor: 

Suchý vzduch přináší nejen celou řadu zdravotních problémů, jako jsou například chronická rýma nebo bronchitida, záněty nosohltanu, častá onemocnění cest dýchacích, ale způsobuje například i problémy s pletí – pokožka je vysušená a podrážděná. Dále tu jsou popraskané rty, pálení v očích či zvýšená únava. Kvůli zvýšené přítomnosti statické elektřiny pak dochází také k většímu usazování prachu na předmětech v místnostech, což může způsobovat problémy alergikům a astmatikům.

Pokud si nejste jistí, jak jste na tom s vlhkostí u vás doma, pořiďte si vlhkoměr. Ideální hodnoty jsou mezi 45 až 60 procenty. Pokud relativní vzdušná vlhkost v místnosti nepřesáhne 35 až 40 procent, měli byste to začít řešit.

Možná vás překvapí, že teď v zimě, zvláště když teploty klesnou pod bod mrazu, se vzdušná vlhkost v našich bytech často pohybuje jen okolo 20 procent. Způsobů, jak vzduch zvlhčit, je celá řada. Od pořízení sofistikovaného přístroje až po jednoduché triky, které využívaly už naše prababičky.

Nejúčinnější v boji se suchým vzduchem je bezesporu zvlhčovač. Ten funguje tak, že přeměňuje vodu na vodní páry, které se pak rozptýlí ve vzduchu, a tím zvýší jeho vlhkost. Na trhu je široký výběr přístrojů, jejichž ceny se pohybují od pár stokorun až po desítky tisíc. Ty nejdražší přístroje jsou často kombinované i s čističkou vzduchu. Vybere si skutečně každý. Do dětského pokoje se například hodí zvlhčovač ve tvaru květinky nebo roztomilého sloníka, do ložnice moderní kousek s barvy měnícím LED osvětlením, do obývacího pokoje zase nějaký pěkný designový kousek.

Vybrali jsme pro vás téměř třicet přístrojů ve všech cenových relacích, podívejte se do galerie:

Fotogalerie
29 fotografií

Je třeba se předem rozhodnout, zda si pořídíte přístroj parní, nebo ultrazvukový. Rozdíly jsou v tom, jakým způsobem k výrobě páry dochází. Ty první fungují na principu vodní páry, která vzniká odparem v tenké vrstvě na topném tělese. Pořizovací cena je nízká, jejich provoz je však vzhledem k vysokému příkonu kolem 1000 W poměrně drahý. Hodí se tak jen k občasnému využití. U levnějších přístrojů je navíc nebezpečí opaření, především dětí.

Počáteční investice do ultrazvukového modelu je sice vyšší, rozhodně se ale vyplatí. Tyto přístroje mívají totiž příkon okolo 40 W, mohou tak běžet téměř bez omezení. Fungují tak, že speciální membrány pomocí ultrazvukových vln tříští vodu na miniaturní kapky, takzvanou umělou mlhu. Doporučujeme vybrat model, který je vybavený hygrostatem. Ten zajistí, že se přístroj sám vypne, jakmile vzduch dosáhne požadované vlhkosti, a zase zapne, pokud klesne pod určitou hodnotu.

Nejsnadnější způsob, jak levně a rychle zvýšit vzdušnou vlhkost, je použití odpařovače. Ty se prodávají například v podobě závěsných nádob, které se umisťují na radiátory. Vyrábějí se například z keramiky, kameniny nebo nerezu. Pokud odpařovač nemáte, můžete ho nahradit třeba miskou s vodou, do níž kápnete trochu citronové nebo pomerančové šťávy či pár kapek éterického oleje a kterou položíte na topení. Sehnat se dají i různé pokojové fontánky. Musíte ale počítat s tím, že v případě použití těchto doplňků vlhkost vzduchu stoupne maximálně o pár procent.

  • Sušení prádla v místnosti, kde akutně potřebujete zvlhčit vzduch, je způsob zvýšení vlhkosti. Na topení také můžete rozložit navlhčená prostěradla či ručníky.

  • Okamžité zvýšení vzdušné vlhkosti zajistíte tak, že do prostoru stříknete vodu z rozprašovače, který používáte na květiny.

  • Pořiďte si do každé místnosti větší množství pokojových rostlin.

  • Při vaření nezapínejte digestoř.