Historie mýdla sahá až do roku 2000 př n.l., kdy byl Sumery na hliněné tabulce zaznamenány léčivé a čistící účinky mýdla. Dalším oblíbeným čistidlem byla směs sody a dřevěného popela, která se nasypala do vařící vody a prádlo se v ní tak dlouho máchalo, dokud nebylo čisté. Posléze se mýdlo začalo vyrábět ze starého odpadního tuku a kostí a povolání mýdláře, tak bylo velmi těžké. Nyní však žije v moderní době a díky rozvoji průmyslu v 19. století známe mýdlo současné – voňavé - podoby. 

Zakoupit mýdlo není žádnou vědou, setkáme se s ním v každém obchodě. Domácí výroba mýdla se tak pro spoustu lidí stala spíše koníčkem, díky kterému si mohou vyrobit opravdu kvalitní mýdlo sami doma a třeba jím obdarovat své blízké.

Jak na to?

Existují dvě možnosti, jak si mýdlo vyrobit.
První jednodušší způsob, jak si mýdlo vyrobit, je ideální rodinné tvoření s dětmi. Budete potřebovat pouze mýdlovou hmotu, kterou zakoupíte v kterékoli drogerii či na internetu, voňavé silice či barvivo a dekorativní prvky dle vlastní libosti (lístky růží, suché listí, kávová zrnka, kamínky, plátky pomeranče či citrónů, mýdlové vločky atd.). Mýdlovou směs rozpustíte ve vodní lázni při 80 stupních Celsia a mícháte, dokud se vše nerozpustí. Přimícháte aroma a vonné oleje podle vašich představ. Stáhnete plamen a do hrnce vložíte dekorační ozdoby nebo barvivo, které jste si vybrali. Směs poté opatrně přelijete do plastových či silikonových forem, opět můžete dozdobit dle vašeho vkusu. Směs necháte úplně vychladnout, dokud nebudou mýdla perfektně tuhá. Poté je můžeme zabalit do hedvábného papíru a pěkný dárek je na světě!

Druhá možnost výroby je podstatně složitější. Je vhodná pro všechny, kteří si chtějí vyrobit opravdu kvalitní mýdlo a mít jistotu, z čeho je vyrobené.

Budete potřebovat: 550 gr vepřového sádla nebo hovězího loje, 500 ml slunečnicového nebo olivového oleje, 150 gr hydroxidu sodného (louhu sodného) a 400 ml destilované vody. Vonné oleje či speciální esence pro dotvoření.

  • Sádlo společně s olejem opatrně začněme prohřívat ve větším smaltovaném hrnci na 80 stupňů Celsia. Mícháme, dokud se vše nerozpustí a směs nespojí. Poté necháme schladit na cca 60 stupňů Celsia.
  • V době chlazení tukové směsi opatrně odvážíme potřebné množství čistého hydroxidu sodného. Myslete na to, že se jedná o leptavou látku. Je tedy proto vždy nutné chránit tělo i oděvy, nejlépe gumovou zástěrou a rukavicemi. Oči si chraňte ochranným i brýlemi. Poleptání oka může vést k trvalému oslepnutí.
  • Do menšího smaltovaného hrnci vlijte destilovanou vodu a pomalu do ní přidávejte odvážený louh sodný. Opravdu postupujte pečlivě, při kontaktu louhu s vodou dochází k silnému zahřátí směsi a příliš prudký pohyb či přidání vody do louhu sodného by mohlo vést k explozi.
  • Horkou louhovou směs opatrně přelijte do hrnce s teplou olejovou směsí a promíchejte. Důležité je, aby se všechny přísady dobře promísily a směs byla kompaktní. (Konzistence by měla odpovídat pudinkové hmotě). Přidejte vonné oleje či barvivo a ještě jednou dobře promíchejte. Poté směs opatrně přelijte do silikonových či plastových forem a necháme alespoň 1 den chladnout. Poté můžeme hotové mýdlo bez obav použít či zabalit jako drobný dárek pro vaše blízké.

Tip redakce
Domácí mýdlo vyrobené ze sádla je opravdu kvalitní a vyplatí se pro jeho přípravu vynahradit dostatek času, aby vše proběhlo bez nehody a zbytečných obav. Výsledek rozhodně stojí za to!

Fotogalerie
3 fotografie