Křen selský, latinsky Armoracia rusticana, je známým lidovým lékem. Kromě svých vynikajících chuťových a aromatických vlastností, díky kterým je nepostradatelný jako příloha k různým druhům mas – ať už vepřovým ovarům, šunce či klobáskám, jej oceníte zejména jako bohatý zdroj důležitého vitamínu C či provitamínů A a minerálních látek, především hořčíku a vápníku.

Výborně také působí antibakteriálně a antiviroticky, není proto na onemocnění dýchacích cest či chřipku lepší medicíny. Také je účinným lékem proti anémii, nechutenství a celkově zlepšuje trávící funkce.

Babiččin jablečný křen

Potřebujete: 2 kg jablek, 300 gr křenu, 1dcl jablečného octa, 400 g cukru a 1 citron

Nejprve omyjeme a oloupeme jablka. Zbavíme je jádřince a na jemno nastrouháme. Také očistíme křen a nastrouháme na jemném struhadle.

Smícháme ve velké míse a zakapeme šťávou z jednoho citronu.

V malém kastrůlky si mezitím svaříme trochu vody s cukrem. (Cukrová voda by se měla táhnout jako nitka.) Poté v jiném kastrůlku přivedeme k varu ocet. Horký ocet vlijeme do křenu s jablky a poté přilijeme také cukrovou vodu. Vše dobře promícháme a dle chuti dochutíme.

Směsí naplníme menší skleničky, zavíčkujeme a uložíme do lednice. Vyrobený jablečný křen oceníte jako medicínu, ale také k vařeným a grilovaným masům. Dobrou chuť.

Fotogalerie
4 fotografie