Jarní a velikonoční atmosféru můžete do svých domovů vdechnout již nyní vhodně zvolenými dekoracemi. Pěkně naaranžovaná váza dodá každému obydlí patřičný šmrnc. Pokud si ji navíc vyrobíte sami, můžete ušetřit několik stokorun.

 

Jarní váza s kočičkami

Potřebujete: čerstvě natrhané větvičky vrby jívy (známé také jako kočičky), větvičky třešně nebo jiného ovocného stromu, čerstvě nařezané jarní květiny (např. narcisy), dekorativní lišejník, váza, aranžovací hmota

1. Vázu vyložte modelovací hmotou. Můžete ji vložit buď na dno vázy nebo na plochý okraj vázy. Nalijte vodu do 1/3 vázy.

Modelovací hmotu obalte dokoračním lišejníkem.
Autor: Profimedia.cz

2. Modelovací hmotu obalte lišejníkem určeným k dekorování. Lišejník položte důkladně, aby nebyla vidět modelovací hmota a ozdoba tak působila přirozeně.

 

3. Do středu vázy naaranžujte podle vkusu větvičky vrby jívy. Doplnit je můžete proutky třešně, švestky a jiných ovocný stromů.

Větvičky vrby jívy opatrně naanžujte do vázy. Správný tvar kytice udrží, když je zapíchnete do aranžovací hmoty.
Autor: Profimedia.cz

4. Zkombinujte je s kvetoucími rostlinami. První jarní květiny jsou tulipány a narcisy, které běžně sežene v květinářství. Krásně doplní kočičky a dodají vazbě barevnost. V pozdějších měsících se ke kombinování výborně hodí květy šeříku, jak můžete vidět na fotografií.

Větvičky vrby jívy a dalších ovocných peckovin můžete zkombinovat s květinami.
Autor: Profimedia.cz


5. Dozdobte celkovou aranž jarními či velikonočními motivy. Použít můžete drobná vajíčka, kuličky, motýlky a další dekorace. Pro jejich nákup doporučujeme speciální květinářství či dekoratérské obchody.

Jarní kytice ozdobí každý kout.
Autor: Profimedia.cz