Káva je horký aromatický nápoj, který vyniká svojí aromatickou vůní a povzbuzujícími účinky. Připravuje se z kávových zrn, která se po usušení opraží a umelou. Nejčastěji se setkáte s druhy kávovníků Coffea robusta a Coffea arabica. V prodávaných směsích jsou však velmi často namíchány.

Robusta je známá svou zemitou a silnou chutí. Její drobná kulatá zrnka obsahují větší množství kofeinu. Nejedná se však o příliš kvalitní druh kávy, proto je její obsah vždy v nižším poměru než kávy Arabiky. Arabika je kvalitní kávy s nižším obsahem kofeinu. Vyznačuje se však různými vůněmi a chutěmi, mezi kterými dominuje zejména oříškový tón. Právě Arabika také stojí za krásnou pěnou, která se na povrchu nápoje vytvoří.

Tipy pro správnou přípravu

1. Kvalita vody

Ať už si kávu připravujete v kávovaru, džezvě či překapávači, vždy je důležité, aby voda nebyla příliš tvrdá. Lépe vynikne chuť kávy a u kávovarů prodloužíte jejich životnost.

2. Čerstvost kávy

Kávu skladujte ve vzduchotěsném pytli, ve kterém jste kávu zakoupili. Pytel nahoře utěsněte a pomocí vzduchového ventilu v dolní části z pytle odveďte veškerý vzduch. Předejdete tak vysušování zrn, které kazí jejich chuťové a aromatické schopnosti. Zrna by vždy měla zůstat pokrytá mastným filmem. Z tohoto důvodu proto nikdy nepřesypávejte kávu do skleněných, plechových či keramických dóz. Také vsypání celého obsahu kávového pytle do zásobníku kávovaru není vhodné. Káva tak ztrácí na své kvalitě.

3. Kvalita kávy

Kvalitu kávy poznáte nejlépe podle zrn. Zrníčka by vždy měla být vcelku, nepolámaná a nerozdrobená. Zrnka dobré kávy by měla mít světle nebo tmavě zelenou barvu. Jedině tak poznáte, že se jedná o kávu nejvyšší kvality. Pokud jsou zrna světle hnědá, také to není na závadu. Špatná káva je však ta, která se vyznačuje tmavě hnědými až skoro černými zrnky. Jedná se o kávu spálenou, která by se ke spotřebiteli vůbec neměla dostat. Bohužel, je tento typ kávy na českém trhu velice častý a zejména u levnějších značek se spálenou kávou setkáme.

Fotogalerie
7 fotografií

4. Správně namletá

Málokdo má doma vlastní mlýnek na kávu. Pokud ho však máte a kávu si ručně melete, vždy dbejte na to, aby káva nebyla příliš na jemno či nahrubo namletá. Nejlépe to poznáte podle doby průtoku kávy kávovarem. Správné espresso by mělo být hotovo za 23 s. Pokud vám káva protéká kávovarem rychleji máte zrna hrubě namletá, důsledkem bude slabá káva s nevýraznou chutí. Jestli však příprava espressa trvá déle, káva je příliš jemná a zrna se v kávovaru spálí. Takovou kávu poznáte podle nahořklé chuti a žádné pěny.

5. Nahřejte si hrneček

V opravdu dobré kavárně, vám kávu vždy naservírují v předem nahřátém hrnečku. Důvodů je hned několik. Správná káva by se měla začít konzumovat do jedné sekundy a pít za tepla, později ztrácí svoji chuť. Pokud tedy kávu nalijete do studeného hrnku, ihned dojde ke změně teploty a také kvality kávy.

6. Nespěchejte

Dobrá káva potřebuje čas. Jedině káva připravená v klidu a pohodě vás může příjemně naladit a zregenerovat vaše tělo a mysl.