Meruňky pomalu dozrávají na stromech a čas jejich sběru už je pomalu tu. Zahrádkáři hlásí, že je letos výjimečná sezóna, kdy se sladce oranžovým plodům výborně daří. Můžeme proto očekávat opravdu bohatou sklizeň. Pokud už nyní přemýšlíte, jak meruňky zpracujete, náš recept je tu! Mezi různými druhy kynutých táčů, zavařenin a ovocných knedlíků, vyniká svojí jednoduchostí a nenáročností. Chutná však znamenitě. 

Opojné spojení meruněk s mascarpone 

Potřebujete:

Na těsto - 300 g prosáté hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, špetka citronové kůry a lžíce bílého jogurtu

Na koláč - 400 g mascrpone, 1 balíček vanilkového pudinku, 250 ml plnotučného mléka, 70 g třtinového cukru, 500 g meruněk, plátky mandlí na ozdobu

Milovníci mascarpone mohou dávku krému zdvojnásobit a užít si opravdu vláčný zákusek.
Milovníci mascarpone mohou dávku krému zdvojnásobit a užít si opravdu vláčný zákusek.
Autor: Profimedia.cz

  • V míse smícháme všechny suroviny na křehké těsto a dobře prohněteme. 
  • Snažíme se pracovat rychle, aby se těsto nespařilo. 
  • Po důkladném zpracování zabalíme těsto do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu uležet v lednici. Těsto se poté nebude lepit a trhat. 
  • V mezičase si připravíme pudink z 250 ml mléka a 70 g cukru. Pudink proto bude hutnější než obvykle a výsledný krém bude lépe držet. Po uvaření pudink stáhneme z ohně a necháme jej zcela vychladnout. 
  • Když je pudink studený, přimícháme k němu dvě vaničky sýru mascarpone. A krém je hotový
  • Na pomoučeném vále poté rozválíme těsto cca 1 cm vysoké pláty. Těmi vyložíme máslem vymazanou formu na koláč. Těsto se dobře zpracovává, takže stačí ho jen prsty zatlačit do požadovaného tvaru. 
  • Na těsto naneseme připravený krém z mascarpone a pudinku. Vrstva by měla být rovnoměrně rozetřená po celém ploše koláče. 
  • Poté na krém poklademe umyté půlky meruněk řezem nahoru nebo nakrájené na drobné půlměsíčky. Vše posypeme hrstí třtinového cukru a plátky mandlí. 
  • Pečeme v předehřáté troubě cca 30 - 45 minut na 170° Celsia. 
  • Po upečení koláč posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Tip redakce

Máte málo času? Pak místo křehkého těsta vyzkoušejte chlazené listové těsto. Výsledek bude také moc dobrý. Pokud chcete dietnější verzi koláče, pak stačí mascarpone vyměnit za riccotu nebo tvaroh.