Řepa je hotový elixír mládí. Je plná důležitých vitamínů, minerálů a stopových prvků. Výborně podporuje imunitní systém, zlepšuje prokrvení organismu a bojuje proti nepříjemným plísním. Zlepšuje celkový stav kardiovaskulárního systému a výzkumy prokázaly, že je účinným pomocníkem při prevenci a léčbě rakovinových onemocnění. Její blahodárné účinky oceňovali již staří Římané, kteří ji často a rádi využívali k léčebným procedurám.
Salátová řepa je oblíbená i u českých zahrádkářů. Na pěstování je poměrně nenáročná. A ačkoli si ji mnoho z nás pamatuje v negativním smyslu ze školních jídelen, při dobrém zpracování se z ní dají vyrobit přímo božské pokrmy. Jeden oblíbený recept jsme pro vás připravili i my a rozhodně vám doporučujeme jej vyzkoušet!
Řepa na balkánský způsob
Potřebujete: 500 g menších hlávek řepy, 200 g balkánského sýra, 100 g nivy, olivový olej, římský kmín, chilli, pepř a sůl
- Hlávky řepy omyjte a nakrájejte na drobné kostky.
- Kostky slupkou dolů vložte do středně velkého pekáčku, který je vymazaný olivovým olejem.
- Kostky osolte, posypte 2 lžičkami římského kmínu a špetkou pepře a chilli.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 stupních Celsia cca 20 minut. Řepu můžete průběžně polívat olivovým olejem.
- Po 20 minutách pekáček vyndejte a zeleninu posypte na kostky nakrájenými sýry.
- Opět vraťte do trouby a pečte další půl hodinu.
- Na závěr můžete pokrm posypat čerstvě natrhanými lístky bazalky či máty.
- Dobrou chuť!