Kopřivy možná mnoho lidí zná spíše jako nepříjemný plevel. Oblibu si nezískaly take proto, že jejich listy šiplavě dráždí lidskou kůži. Málokdo však ví, jaké blahodárné účinky se ve skutečnosti v listech kopřivy skrývají. 

Léčivý plevel

V České republice nejvíce roste kopřiva dvoudomá.  Rostlinu nejčastěji najdete v okolí polních cest, v lužních lesích, u řek a také na českých zahradách v okolí vlhkých stanovišť.

Bylina, která dorůstá výšky okolo jednoho metru má sytě zelené řapíkaté listy. Listy i lodyha jsou pokryté žahvými chlupy, které obsahují směs histamnu, acetycholinu a serotoninu. Právě tato kombinace způsobuje  krátkodobé popálení kůže.

Vyléčí sennou rýmu

Kopřivy však nejsou obyčejnými rostlinami. Jejich listy jsou přímo napumpované léčivými látkami. Čerstvé kopřivy způsobují překrvení a tak se využívají jako antirevmatikum či dezinfekce. Babské rady tvrdí, že prošlehání čerstvě natrhanými kopřivami také urychlí hojení ran.

Z čerstvě natrhaných kopřiv můžete připravit obklad, nálev či olej proti vypadávání vlasů.
Autor: Profimedia.cz

Pokud však nemáte tolik odvahy, pak raději vyzkoušejte nálev či čaj z čerstvých kopřiv. Odvar pomůže při chudokrevnosti či špatné krvetvorbě. Také pomůže zlepšit látkovou výměnu a u kojících matek podpoří tvorbu mléka. Alergikům pravidelné pití kopřivového čaje výrazně sníží ekzematické projevy a odstraní sennou rýmu. Dále nálev z kopřivy ocení lidé, kteří mají problémy s onemocněním močových cest. Kopřivy totiž výrazně podporují prokrvení a odstraňují plísně a bakterie. Proto se hodí jako  podpora léčby zánětů močového měchýře, krvavého močení či ledvinového a močového písku.

Z kopřiv můžete take připravit léčivou tinkturu, olej či koupel. Koupel  výborně prokrví zatuhlé svalstvo a tak pomůže od bolestí zad či kloubů. Pokud vás trápí křečové žíly či oteklé, pak rozhodně vyzkoušejte pravidelné máčení nohou v silně koncentrované koupeli, uvidíte, jak se vám uleví.

 

Fotogalerie
4 fotografie

Do kuchyně

Na závěr vám poradíme ještě jednu lahůdku. Kopřivy mají podobnou chuť jako špenát a proto se výborně hodí take do kuchyně. Skvěle zastoupí zmíněný špenát. Výborná je take kopřivová polévka. Rostliny jsou bohaté na chlorofyl, enzymy a rostliné bílkoviny, takže se dobře hodí do jídelníčku zdravého životního stylu.