Ať už máte rádi obyčejný hlávkový salát či dáváte přednost tomu ledovému, všechny jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Saláty se dobře hodí jako příloha k vařenému či grilovanému masu, ale také postačí jako lehké hlavní jídlo. Protože dobře zasytí a jsou bez tuku, tak se výborně hodí také jako zdravá strava při redukční dietě. 

Saláty si můžete připravit dle vlastní chuti a přidat k nim prakticky cokoli, co ve své lednici či spíži najdete. Oblíbené jsou saláty s tuňákem, kuřetem, kožím sýrem, balkánským sýrem, olivami či jen tak s míchanou zeleninou. My jsme si pro vás však připravili tři největší klasiky, bez kterých se středomořská kuchyně neobejde. 

 

Salát Ceasar 

"Existuje snad dokonalejší salát?"

Ceasar salát je absolutní klasikou. V české gastronomii se stává rok od roku populárnějším.
Autor: Profimedia.cz

Potřebujete: 300 g kuřecích prs, 2 hlávky římského salátu,  klímek 35% smetany, 200 ml olivového oleje, 1 citrón, sardelovou pastu, francouzskou hořčici a worcesterovou omáčku, bílou bagetu na krutony, parmezán

  • Salát by se neměl míchat a proto jej připravujeme přímo na talíře. Důležité je použití římskho salátu, protože jídlu dodá tu pravou chuť. Oproti klasickému hlávkovému salátu má tužší listy a výraznou mandlovou chuť. 
  • Nejprve si připravte krokety. Na pánev nalijte 50 ml olivového oleje, rozpalte a přidejte na kousky nakrájenou bílou bagetku. Vše rychle osmahněte a poté dejte stranou schládnout. 
  • Na stejné pánvi můžete připravit i kuřecí prsa. Ta vcelku osolíme a opepříme a na rozpálené pánvi zprudka osmahneme. Vložíme osmahnutá prsa do alobalu, aby pustila šťávu a udržila si svoji teplotu.
  • Rychle si připravíme zálivku. Smíchame smetanu se 150 ml olivového oleje, 1 lžící čerstvé citronónové šťávy, lžící hořčice, lžičkou sardelové pasty, lžičkou worchesterové omáčky a vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. 
  • Listy římského salátu natrháme na středně velké kousky a vložíme do talířů. 
  • Kuřecí prsa nakrájíme na šikmé proužky. A vložíme na listy salátu. Přidáme krutony a vše přelijeme zálivkou. 
  • Salát na závěr pokryjeme na hobliny nakrájeným parmezánem.

 

Salát Waldorf

"Salát během pár minut a nebeské chuti"

Salát Waldorf je americkou klasikou. Výborně se v něm snoubí sladká chuť jablek s hořkostí vlaškých ořechů.
Autor: Profimedia.cz

Potřebujete: hlávku ledového salátu, 2 velká jablka (ideálně ta česká, která mají výraznou chuť), řapíkatý celer, 1 citrón, 100 g majonézy, 50 g hrubozrnné dijonské hořčice a velkou hrst vlašských ořechů, sůl a pepř

  • Do středně velké mísy natrhejte listy ledového salátu. 
  • Jablka omyjte a nakrájte na osminky. Přidejte do mísy s ledovým salátem. 
  • Na malá kolečka nakrájejte očištěný stonek řapíkatého celeru. Vložte k ostatním ingrediencím a promíchejte. 
  • K salátové směsi přidejte 100 g kvalitní majonézy, 50 g dijonské hořčice a vše zakápněte lžící čerstvé citrónové šťávy. Salát dochuťe solí a pepřem a rozdělte na talíře. 
  • Na závěr pokrm posypte vlašskými ořechy a podávejte s bílou francouzskou bagetkou. 

 

Salát Nicoise

"Francouzská klasika pro milovníky salátů bez salátu"

Salát Nicoise je oblíbený po celém světe. Kombinace tuňáku, oliv a zelených fazolek je prostě božská.
Autor: Profimedia.cz

Potřebujete: 3 velká rajčata, 500 g uvařených malých brambor, 4 vejce,  250 g zelených fazolek, 2 konzervy (cca 400 g) tuňáka ve vlastní šťávě, 100 g vypeckovaných černých oliv, 1 citron,  velká hrst čerstvé petrželky, olivový olej, sůl a pepř 

  • Nejprve si připravte všechny ingredience. Uvařte vejce natvrdo a nechte vychladnou. Brambory také uvařte ve slupce, pozor si dejte, aby nebyly příliš měkké.
  • Fazolky očistěte a zbavte stopky. Poté si připravte menší hrnec s vodou a přiveďte k varu. Do vařící osolené vody dejte lžíci octa a poté uvařte 4 minuty fazolky na zkus. Čerstvé jsou nejlepší, ale použít můžete i mražené - ty se ale vaří déle. Fazolky rychle propláchněte studenou vodou, aby neztratily svoji krásně zelenou barvu. 
  • Když veškerá vařená zelenina chládne, je čas na přípravu ostatních ingrediencí. Rajčata rozkrojte na měsíčky. Olivy vypeckujte a nakrájejte na kolečka. Petržulku jemně posekejte a vše vložte do mísy. 
  • Přidejte tuňáka a na měsíčky nakrájená vejce a brambory. Fazolky rozkrojte podélně na polovinu a přimíchejte na závěr salátu. Vše promíchejte, zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou a dle chuti dochuťte solí a pepřem. 

 

Dobrou chuť!