Limoncello je slavný italský likér, který se vyrábí z těch nejlepších citrónů. Pravé limoncello se vyrábí v jižní Itálii ze sorrentských citrónů. Bez obav si jej však můžete připravit i v domácím prostředí. Výsledek bude stát rozhodně za to.
Italské limoncello
Potřebujete: 9 velkých citrónů, 600 g cukru, 1 litr konzumního 80 % lihu, 1 litr vody
- Nejprve citrony důkladně omyjeme.
- Poté z citrónů opatrně oškrábeme tenké proužky žluté kůry. Ideální je použít ostrou škrabku na brambory. Pozor si dejte, aby se ke kůře nepřimíchala bílá slupka pod kůrou. Ta je hořká a zkazila by chuť celého likéru.
- Kůrou naplníme skleněnou karafu či láhev a vše zalijeme lihem.
- Takto necháme kůru v lihu odpočinout alespoň 15 dní na chladném a tmavém místě.
- Poté si ve větším hrnci připravíme sladký sirup. Vsypeme veškerý cukr a postupně přidáme litr vody. Vše důkladně prohřejeme. Cukr by se měl zcela rozpustit a vytvořit lehce vazkou hmotu.
- Poté sirup necháme vychladnou na pokojovou teplotu. Když je směs vlažná, přilijeme veškerý líh s citronovou kůrou
- Důkladně promícháme a poté vše přefiltrujeme do jiné nádoby. Takto připravený likér je vhodné dobře utěsnit a nechat alespoň 1 týden odpočinout.
- Likér podáváme vždy vychlazený a skvěle se hodí k odpoledním dezertům.