Krambl, anglicky Crumble, je velmi populární britský recept. Oblibu si získal díky své jednoduchosti a výborné chuti. Připravit se dá prakticky z jakéhokoli sezónního ovoce, nejlepší je však z rebarbory, jablek, lesního ovoce či švestek. A právě recept na báječný švestkový krambl jsme si pro vás připravili. Tak neváhejte, jistě ohromí všechny vaše strávníky.
Švestkový krambl s hruškami
Potřebujete: ½ kg švestek, 2 zralé hrušky, 150 g máslových sušenek, 150 g másla, 50 g třtinového cukru, 50 g polohrubé mouky
- Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na drobné kousky. Na kostičky nakrájejte také hrušky a promíchejte je se švestkami.
- V střední misce smíchejte nakrájené a odleželé máslo, cukr a mouku. Na závěr přidejte rozdrobené sušenky (nejjednodušší í je vložit je do sáčku a rozdrtit paličkou na maso) a promíchejte. Měla by vám vzniknout sypká drobenka.
- Menší zapékací misky nebo větší mísu (např. na lasagne) vymažte máslem. Do ní rovnoměrně rozprostřete směs ovoce a posypte drobenkou.
- Misku vložte do rozpálené trouby a pečte na 180 stupňů Celsia asi 30 minut.
- Krambl rozdělte na porce a podávejte teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo čerstvě vyšlehanou šlehačkou.
- Dobrou chuť!