Říká se o nás, že jsme národ houbařů. Jenže na vědomosti o houbách a jejich sběru tomu moc neodpovídají. Je to tak trochu jako s fotbalem, tomu také rozumí každý. Přitom neznalost základních pravidel sběru a druhů hub, může mít fatální následky.

Za chyby se tvrdě platí

Pravidlem sbírat jen druhy, které znáte, se řada lidí neřídí. Když mají košík prázdný, sáhnou často i po druzích, které bezpečně nepoznají.  V České republice zaznamenají lékaři zhruba 400 otrav houbami ročně.

Uřezávat plodnice na povrchem není správné. Houby máte opatrně vykroutit.
Autor: Shutterstock.com
Neničte si podhoubí

Máte oblíbené místečko, kde něco najdete, i když zbytek lesa zeje prázdnotou? Tak se o něj dobře starejte. Podhoubí (Mycelium) je shluk vzájemně propletených vláken, která jsou na nešetrné zacházení velmi citlivá. Pokud místo nějakým zásahem poškodíte, houby z něj už neporostou. Snadno se vám to povede, když nemáte správnou techniku sběru. Někdo třeba jen plodnici odřízne nad terénem. Mykologové radí jako nejšetrnější metodu houbu opatrně vykroutit rukou. Nakonec je potřeba vzniklý otvor zakrýt třeba mechem. Když to neuděláte, zbytek houby začne hnít, zničí podhoubí a s dobrým nalezištěm se můžete rozloučit.

Do prašivek se nekope

Spousta lidí má prazvláštní zvyk, že v lese zbůhdarma trhají nebo zkopávají houby, které neznají a nechtějí sbírat. Prostě je jen tak zničí. Přitom to mohou být houby velmi významné pro ekosystém nebo dokonce chráněné.

NejHoubař
Autor: archiv