Houby rostou, takže se houbařů v lese rojí spousta. Ale ne každý sbírá, aby je uvařil nebo zavařil. Stále víc lidí si s nimi přivydělává. Výkupny za kilo nabízejí stovky korun. Stačí vědět, kde rostou ty druhy, o které je největší zájem a máte za pár hodin vyděláno i pěkných pár tisícovek.
Ve výkupnách mají zájem o lišky, které najdou uplatnění v restauracích.
Autor: Shutterstock.com
Červavé nechte v lese
Ale nemyslete si, že do košíku hodíte jakoukoliv jedlou houbu a budou vám je vděčně rvát z rukou. Podmínky pro výkup jsou poměrně přísné. Pokud chcete, aby vám za ně dobře zaplatili, musí být nejen čerstvé, ale i dobře očištěné od jehličí. Samozřejmostí je, že nebudou plesnivé ani červivé. Proto se hřiby hodně často půlí. Případné vady na kráse se tak snadno odhalí. A taky se předem informujte, jestli vám výkupna vezme houby jednotlivě. Některé mají zájem pouze o jednotlivé druhy po kilech.
Které jsou ty pravé
Ptáte se, o které houby je největší zájem. Vedou hlavně smrže a lišky. Po těch druhých ráda sáhne nejedna luxusnější restaurace. Pak jsou to oblíbené hřiby, křemenáče, ryzce a kozáky. Ale počítejte s tím, že přesnou cenu za kilo té které houby se dozvíte až na místě. Záleží na poptávce a úrodě. Za nejběžnější čerstvé houby dostanete sto až dvě stě korun za kilo. Mnohem víc dostanete za sušené houby, které se vykupují kolem pěti set za kilo.